INHERITANCE (2020,SAD) - 5/10


 

Pomalo me ovaj neuvjerljivi triler podsjetio na slične žanrovske urake koji su devedesetih stizali izravno u videoteke. I tada su potpuno s razlogom brojni takvi filmovi zaobilazili kino dvorane, a i da zbog pandemije Covida kino sale nisu bile zatvorene u prvoj polovici prošle godine, dao bih se kladiti da "Inheritance" ne bi bogzna kako prošao. Malo toga ovdje mi je sjelo, osim inicijalno zanimljive ideje koja je doslovno upropaštena tankim i prozirnim scenarijem debitanta Matthewa Kennedyja, ziheraškom i neinventivnom režijom izvjesnog Vaughna Steina, koji se prije koju godinu predstavio bedastoćom koja se naziva "Terminal". Na sve to nadograđeno je nešto što bi Amerikanci nazvali Miscast jer ni Simon Pegg, a posebno Lily Collins nikako mi nisu sjeli u svojim ulogama.

Sićušna Lily u kojoj je valjda 30 kila s krevetom, a unatoč tome što je već napunila 30 godina, i dalje izgleda kao da ide u drugi razred srednje škole, ovdje je uspješna i ugledna državna odvjetnica Lauren Monroe. I nije jedino ona uspješna i ugledna u svojoj obitelji, već je cijela obitelj Monroe jedna od onih bogatih i moćnih američkih obitelji s istočne obale. Njen mlađi brat William (Chace Crawford) je političar koji je upravo u kampanji za drugi mandat za neku funkciju, a obiteljska idila urušit će se nakon što iznenada umre otac obitelji Archer. Osim milijunčeka, stari Archer će svojoj kćeri u naslijeđe ostaviti ključ koji vodi u tajni bunker ispod obiteljskog imanja.

Ondje će Lauren otkriti čovjeka koji je već dobrih trideset godina zatočen pod zemljom, a pokazat će se da je Morgan Warner (Pegg) nekoć bio prijatelj njenog oca. Ubrzo će se ispostaviti da je cijeli život obitelji Archer (ne smijemo tu zaboraviti ni mamu koju je utjelovila Dankinja Connie Nielsen, a nje se najbolje sjećamo još iz "Gladijatora") izgrađen na mračnim tajnama, lažima i neznanju koji bi mogle potpuno uništiti ugled i status nasljednika. I cijela ova premisa o tipu koji je 30 godina zatočen u podrumu djeluje posve bizarno i neuvjerljivo, a nažalost, nakon toga situacija će postajati još gora i besmislenija. 

IMDB LINK 

Primjedbe