LOS LOBOS (2019,MEX) - 6/10

 

Lucia je sa svoja dva sina u potrazi za boljim životom i poslom iz Meksika stigla u Ameriku. Točnije u Albuquerque u New Mexicu, grad koji vjerojatno najbolje znamo iz serije "Breaking Bad", no nema ova pomalo meditativna meksička drama previše doticaja s kartelima, drogom i sličnim temama s kojima smo inače bombardirani kad su u pitanju Meksikanci u Americi. Scenarist i redatelj Samuel Kishi daje tek neke minimalne nagovještaje zašto je ova obitelj odlučila otići sa sjeverne strane Rio Grandea. Dok mama po cijele dane rmbači za neku bijednu plaćicu u nekoj vjerojatno poluilegalnoj tvornici tekstila, sedmogodišnji Max i još mlađi Leo (odglumila su ih stvarna braća) cijele dane provode zatvoreni u trošnom i jeftinom stanu.

Majka im je strogo zabranila da igdje odlaze dok nje nema i da nikome ne otvaraju vrata, baš kao u onim pričama s vukovima i kozlićima, praščićima ili kojim već životinjicama. Max i Leo radoznalim očima gledaju kroz prozor u posve novi svijet oko sebe, sanjaju dan kad će ih mama odvesti u Disneyland kao što je obećala, vjerojatno ni ne shvaćajući koliko je svijet oko njih opasno mjesto. Naravno da će se dogoditi trenutak kada će, prvo stariji, a potom i mlađi brat, ipak otvoriti vrata stana kojeg su iznajmili od starog kineskog (ili korejskog) para i uvjeriti se kakav se to svijet skriva s druge strane vrata. Dječja znatiželja ipak je nešto što se ne može kontrolirati i obuzdati, a dječaci koji većinu vremena provode učeći engleski jezik uz stari kazetofon, shvatit će da je ponekad mamu bolje slušati.

Premjerno je "Los lobos" ili "The Wolves" prikazan na festivalu u Berlinu, a potom je imao sasvim pristojan festivalski život. Najjednostavnije bi se ovaj film moglo opisati kao minimalističku intimističku priču o sudbinama ljudi koji su se iz ovih ili onih razloga odlučili na migracije. Uvijek se pitam, gledajući ovakve filmove ili čitajući o ovim temama negdje, koliko je život morao tim ljudima biti težak, nesiguran ili tužan da ostave što imaju i sve koje poznaju da bi krenuli od nule u ovakvim groznim uvjetima. Fino tu strši simbolika Disneylanda, s kojim je mama vjerojatno svoje sinove privolila i namamila, obećavši im bolji i uspješniji život, no vjerojatno su tek rijetki kojima se nešto takvo i ostvari. 

IMDB LINK 

Primjedbe