MOSUL (2019,SAD) - 7/10


 

Nekako istovremeno kad se pojavio dokumentarni film "Mosul" koji je snimio nekadašnji agent CIA-e Dan Gabriel, snimljen je i istoimeni igrani film koji potpisuje još jedan redatelj debitant, Matthew Michael Carnahan. Njegov brat Joe Carnahan puno je poznatije ime u svijetu filma i čovjek koji je napisao ili režirao neke poznate filmove kao što su "Narc", "Smoking Aces" ili "Grey", no nije ni Matthew Michael bilo tko. Napisao je i on scenarije za neke poznate filmove kao što su "The Kingdom", "State of Play" ili "World War Z", a ovaj akcijski - ratni film potvrda je da se i on najbolje snalazi u tim adrenalinskim akcijama. No, srećom pa "Mosul" nije jedan od onih tipičnih holivudskih akcijskih spektakla u kojima jedan ili dva junaka poubijaju pola crvene armije, već je ovo nevjerojatno realistična priča temeljena na istinitim događajima i stvarnim ljudima.

Mosul je grad na sjeveru Iraka koji je bio valjda najveći grad koji su zauzeli ISIL-ovci, a pod kontrolom ovih bolesnika Mosul je bio od 2014. pa do 2017. godine. No, svo to vrijeme u Mosulu je postojala skupina nekadašnjih policajaca koji su se kontinuirano borili protiv terorista u gotovo potpuno devastiranom gradu. Naziva se ta skupina ovdje SWAT, no društvo koje ćemo ovdje upoznati posve se razlikuje od SWAT-ovaca koje smo ranije imali priliku upoznati u američkim filmovima. Redom su to ljudi kojima su ISIL-ovci ubili nekog člana obitelji i rat do istrjebljenja ovih manijaka za njih je bila i svojevrsna osoba osvetnička misija. Ovoj skupini u početku filma pridružit će se i 21-godišnji irački policajac Kawa, kojeg su SWAT-ovci spasili od zasjede ISIL-ovaca.

Iako ih je živih ostalo tek nekolicina, SWAT-ovci će se zaputiti u još jednu opasnu misiju u razrušenom Mosulu gdje opasnost vreba iz svake zgrade, a nikad ne znaš tko je na čijoj strani i tko ti je saveznik, a tko protivnik. Kako bi dobio na autentičnosti i na uvjerljivosti, svi ti glumci koji se pojavljuju ovdje su Arapi i govori se tu na arapskom jeziku. Bio je "Mosul" na kraju i više nego pristojan akcijski film u kojem nema nikakvih pretjerivanja i glupiranja toliko tipičnih za američke akcijske filmove, kao ni melodrame i patetike koja često ide uz ovakve junačke priče. Fino je prikazana i narav te tzv. Islamske države, ponajviše preko SWAT-ovaca, nekadašnjih policajaca, koji su jako dobro znali sve te kretene koji su se pridružili teroristima i to ponajviše znato jer su dobar dio njih znali od ranije kao najobičnije kriminalce. 

IMDB LINK 

Primjedbe