THE DARK AND THE WICKED (2020,SAD) - 7/10


 

Mračno i pokvareno u nazivu ovog indie horora / psihološke drame u ovom slučaju se nije pokazalo kao nekakav clickbait ili navlakuša jer upravo takav je film koji je režirao i napisao izvjesni Bryan Bertino. Od prvog trenutka jasno je da je "The Dark and the Wicked" jedna od onih atmosferičnih kombinacija horora i psihološke drame s jezivim i nelagodnim ugođajem u kojem se strah i zlo potenciraju više onim što ne vidimo, nego onim što vidimo. Majstorski Bertino stvara ovdje suspense tek rijetkim natruhama i nagovještajima da je nešto zaista iskonski zlo na ovom imanju u ruralnom Teksasu gdje će brat i sestra Michael i Louise stići kako bi ispratili oca na umoru. Njihovog starog je misteriozna bolest prikovala za krevet i polako on umire, a vrlo brzo ispostavit će se da je i njihova majka psihički otišla.

Ili je za sve to zaista kriva neka nadnaravna dijabolična sila, neka demonska prisutnost koja kao da je opsjela ovu izoliranu farmu i koja kao da se počinje zavlačiti pod kožu Louise i Michaelu. Priču je Bertino podijelio u sedam dana koliko će brat i sestra provesti na farmi, a svaki dan kao da će biti gori od onog prethodnog i prožet noćnim morama koje će iz dana u dan izgledati sve strašnije sve do trenutka kada će postati potpuno nejasno što je stvarnost, a što košmar. Iako je "The Dark and the Wicked" jedan od onih sporogorećih indie minimalističkih arty horora, fino je Bertino izgradio ovdje ugođaj. Čak je i kamera pomalo netipična za ovakav arty horor i djeluje sve tu vizualno na visokoj razini, iako su boje nekako prigušene, tmurne i sive.

Vrlo brzo ispostavit će se da su Michael i Louise trebali slušati mamu koja im je odmah u uvodu rekla da ne dolaze na farmu. Pokazat će se da mamino čudno ponašanje zapravo nije slučajnost, a priča će se pomalo početi raspetaljavati kada pronađu njezin dnevnik uz koji će im polako postajati jasno da bi zaista bilo bolje i pametnije da nisu dolazili. No, za to je već prekasno, a ta zloguka ili opsjednuta farma kao da im neće dopuštati da je više napuste i da nastave s normalnim dotadašnjim životima. Trebao je ovaj film premijeru imati na festivalu u Tribeci 2020. godine, no festival koji je pokrenuo Robert De Niro je otkazan zbog epidemije pa je "The Dark and the Wicked" svjetlo dana ugledao na festivalu Fantasia u Montrealu koji mjesec kasnije, a ubrzo potom je preselio na internet.  

IMDB LINK 

Primjedbe