CLARA (2018,KAN) - 7/10


 

Dr. Isaac Bruno astrofizičar je na sveučilištu u Torontu, a njegov je cilj pronalazak znakova inteligentnog života u svemiru. I ne samo cilj, pretvorilo se to u njegovu potpunu opsesiju kojoj je podredio cijeli život, a uskoro ćemo shvatiti i zašto. Ovaj znanstvenik još se nije uspio oporaviti od razlaza sa suprugom i traume koju je proživio dvije godine ranije, zbog čega se gotovo potpuno počeo povlačiti u sebe. To se osjeti i u njegovom radu sa studentima zbog čega je ubrzo suspendiran i zabranjen mu je pristup sveučilišnom laboratoriju, no Isaaca to neće zaustaviti u njegovoj misiji. Štoviše, on će od kuće nastaviti pratiti podatke koje šalje najnoviji satelit lansiran u duboki svemir, a kada odluči potražiti asistenta volontera za istraživanja, na oglas će se javiti jedino neobrazovana umjetnica po imenu Clara.

Opsesivni astrofizičar i znatiželjna, tajnovita i misteriozna umjetnica, tandem koji ne može biti različitiji, udružit će tako snage kako bi pokušali doći do važnog otkrića, a usput će oboje prilično utjecati na razmišljanja onog drugog. Dok je Isaac onaj tipični stereotipni znanstvenik koji vjeruje samo u ono što je opipljivo, čvrsto elaborirano i dokazivo, Clara je više spiritualni, duhovni tip. Osoba koja se oduvijek ponašala nekako instinktivno i koja je smisao svega tražila drukčijim putem od Isaaca. Pokazala se ova kombinacija SF-a, drame i romanse kao fino promišljeni indie film snimljen u minimalističkoj produkciji vjerojatno s mikrobudžetom i nepoznatim glumcima. No, scenarist / redatelj Akash Sherman, ambiciozni kanadski filmaš rođen 1995. godine, još jedan je od dokaza da za snimanje filma koji drži vodu zapravo novac nije najnužniji.

Bavi se Sherman u svom filmu nekim standardnim pitanjima koja si ljudi često postavljaju kao što su sama priroda ljudskog postojanja, ima li ne samo života u svemiru, već i ima li života poslije smrti. Sam Sherman je "Claru" opisao kao priču o svemiru i ljubavi pa tako i jedan od likova u filmu recimo postavlja pitanje nije li i ljubav zapravo svojevrsni kozmički incident? Može li se dogoditi da nekad dok gledaš u nebo i tražiš život u nekoj drugoj galaksiji, propustiš nešto što je pokraj tebe? Bio je ovo jedan od onih high concept filmova čija se osnovna ideja i premisa nije raspala i razletila kao što je to često slučaj u sličnim pokušajima, već se "Clara" pokazala kao fino zaokružena, intimna i intrigantna minimalistička drama koja nudi dosta toga za promišljanje.

Pošto je astrofizika jedno od onih područja o kojima ne znam apsolutno ništa, tako mi je i teško elaborirati je li precizno sve to prikazano sa znanstvene strane, no na kraju to i nije toliko bitno. Definitivno je Sherman i više nego solidno uspio iskombinirati klasični science fiction s dramom, čak i romansom u natruhama. Iskreno, nemam pojma kako sam nabasao na ovaj film pošto je "Clara" jedan od onih uradaka koji je zaobišao veće festivale s kojih uglavnom i na Watchlistu stavljam filmove koje mislim gledati, no bio je to na kraju i više nego pristojan, intrigantan i fino osmišljen film. 

IMDB LINK 

Primjedbe