MAFIA INC (2019,KAN) - 7,5/10


 

Mafijaški filmovi obično su sadržaj s kojim se, barem kada sam ja u pitanju, teško može promašiti (iako je bilo i toga!), a takav je slučaj bio i s ovom old school mafijaškom pričom smještenu u Kanadu 1994. godine. Iako Kanada definitivno nije prva zemlja na koju pomislimo kad netko spomene mafiju, očito je i ondje dobra stara Cosa Nostra pustila pipke, a frankofoni kanadski filmaš Daniel Grou snimio je "Mafia Inc" prema istinitim događajima. Te događaje odnosno mafijašku prisutnost u Montrealu u istraživačkom romanu "Mafia Inc: Duga, krvava vladavina kanadskog sicilijanskog klana" opisali su novinari Andre Cedilot i Andre Noel. Priča se ovdje vrti oko dona iz Montreala, Franka Paterna (Sergio Castellitto), ambicioznog mafijaša koji je kao i svi mudri mafijaši odlučio pod stare dane legalizirati svoj biznis i oprati prljavi novac koji je zgrnuo.

Paterno se preko svojih kontakata iz Italije uspio ugurati u projekt izgradnje mosta koji bi spajao Siciliju s kopnom te planira sav novac uložiti u to. Kako bi došao do novca, mora skupiti desetke i stotine milijuna dolara s brojnih off-shore računa, a paralelno s tim nastaju i trzavice između njegovog sina i nasljednika Giacoma (Donny Falseti) i nadolazećeg mladog lava klana Vincea Gamachea (Marc - Andre Grondin). On je sin krojača koji je služio obitelji Paterno, a nakon što se u mladosti razišao sa svojom obitelji, Vincea je obitelj Paterno prihvatila kao svog člana. On i Giacomo bili su kao braća, no ambiciozni i iznimno brutalni i okrutni Vince pokušava se na silu uspeti u hijerarhiji na nezamislivo užasavajući način importirajući kokain iz Venezuele.

Da situacija bude zanimljivija i zapetljanija, Vinceova sestra Sofie zaručena je za drugog Frankovog sina i Giacomovog brata. Bez obzira što samouvjereni Vince misli da mu nitko ne može ništa i da je samo nebo granica pošto će sestrinom udajom i formalno postati član mafijaške obitelji, vrlo brzo naći će se on u donovoj nemilosti zbog njegovih nemilosrdnih metoda kojima privlači previše pažnje. S obzirom da se radnja odvija u frankofonom dijelu Kanade, likovi se stalno prebacuju s engleskog i francuskog na talijanski pa na trenutke to može djelovati čudno i zbunjujuće, no bez obzira na to, "Mafia Inc" je bio čak i iznenađujuće dobar i uzbudljiv krimić koji sadrži sve što svaki pravi mafijaški film mora imati. Od izdaja i svatova na kojima se smišljaju pakleni planovi pa do klaonica u kojima na galgama uz bikove i svinje znaju završiti i neki sisavci kojima ondje i nije mjesto te neizbježnih pucnjava i egzekucija. 

IMDB LINK 

Primjedbe