THE SERPENT (2021,GBR) - 8/10


 

U ovoj iznimno zanimljivoj i dinamičnoj BBC-jevoj osmodijelnoj seriji pratimo priču o serijskom ubojici koji je operirao po Aziji sedamdesetih godina prošlog stoljeća, Charlesu Sobraju, čovjeku poznatom po više aliasa koji je u kriminalnoj povijesti ostao upamćen i kao Zmija (The Serpent). I bila je ova serija pravo iznenađenje, fino strukturirana na način da je radnja postavljena nelinearno i kroz stalne flešbekove pratimo pojedine situacije. No, iako stalno skačemo iz jednog vremenskog razdoblja u drugo, nije to bilo uopće teško za pohvatati i pratiti, a itekako je priča dobila na dinamici. Okruženje južne i jugoistočne Azije, gdje se većinom odvija radnja, također je izvanredno rekreirano te je "The Serpent" zaista serija s prvoklasnim produkcijskim dizajnom, a odličan je i soundtrack koji sadrži i neke više ili manje poznate francuske i američke hitove iz razdoblja sedamdesetih.

Sobraja (francuski glumac alžirskog porijekla Tahar Rahim kojeg se još uvijek najbolje sjećamo iz "Propheta") upoznajemo tako 1975. godine kao svojevrsnog playboya i poslovnog čovjeka koji se bavi preprodajom dijamanata i dragog kamenja po Aziji i putuje on stalno iz Tajlanda, koji mu je trenutačno baza, u Hong Kong, Indiju, Nepal i okolne zemlje. No, to mu je zapravo paravan jer on i ekipa koju je okupio oko sebe zapravo se bavi pljačkanjem zapadnjačkih turista koji su u to vrijeme često dolazili u Aziju. Nakon što nestane dvoje mladih nizozemskih turista, to će zaintrigirati nižerangiranog činovnika u nizozemskoj ambasadi u Bangkoku Hermana Knippenberga (Billy Howle), koji će samoincijativno krenuti u istragu njihovog nestanka.

Paralelno s Knippenbergovom istragom, kroz flešbekove ćemo pratiti i kako je poluvijetnamac - polufrancuz Sobraj okupio svoju ekipu u kojoj su Indijac Ajay, kao i frankofona Kanađanka Marie-Andree Leclerc (Jenna Coleman), djevojka koju je ovaj šarmantni prevarant izmanipulirao i ona se zaljubila u njega te mu postala partnerica u zločinima. A ti zločini će se pokazati i više nego užasavajući jer Sobraj i njegova ekipa ne samo da su pljačkali sve te naivne turiste koji su mislili da im on želi pomoći, već su ih i ubijali. Vidjet ćemo ovdje kako je Sobraj, iskompleksirani tip koji se na ovaj suludi način zapravo odlučio i osvetiti zapadu koji ga, po njegovom mišljenju, nikada nije prihvatio pošto nije bio dovoljno bijele puti, bio pravi sociopat.

No, nevjerojatno inteligentni sociopat koji je godinama uspješno operirao po više azijskih zemalja, a zapravo nitko i nije sumnjao što se uopće događa jer bi tragove zametao na način da je falsificirao putovnice ubijenih turista i nitko ne bi ni znao što se sa svim tim ljudima događalo. Prikazan je Sobraj ovdje kao pravi kriminalni mastermind i pitanje je kad bi ga i bi li ga ikada itko uhvatio da Knippenberg potragu za njim nije pretvorio u osobnu opsesiju. Priča se u "The Serpent" izvrsno gradi od samog početka i praktički od prve minute ovo je jedna od onih intrigantnih priča iznimno brzog tempa u kojoj nema ni malo praznog hoda. Iako je serija snimljena u britanskoj produkciji, okupljena je ovdje internacionalna glumačka ekipa, a i likovi koje ćemo upoznati dolaze sa svih strana svijeta. I što je najbolje od svega, svi oni napravljeni su po stvarnim ljudima i koliko sam uspio vidjeti, trudili su se kreatori ove serije, Richard Warlow i Toby Finlay što je autentičnije moguće rekreirati stvarne događaje. 

IMDB LINK 

Primjedbe