BOYZ IN THE WOOD / GET DUKED (2019,GBR) - 5/10


 

Moram priznati da sam ipak nešto više očekivao od ovog pomalo anarhičnog i kaotičnog crnohumornog trilera koji nas vodi u škotske Highlandse. Upravo ondje će završiti četiri srednjoškolca iz Edinburgha. I to trojica njih, neprilagođenih i problematičnih jebivjetara Dean, Duncan i DJ Beatroot po kazni zbog svojh nepodoština, a jedan, smotani i povučeni štreberko Ian zbog želje da skupi dodatne bodove za upis na fakultet. Svi oni su stigli u Highladse na natjecanje za nagradu vojvode od Edinburgha, a vikend snalaženja u divljini i u planinama svojevrsni je test za klince iz grada. Cilj ove akcije je osim svojevrsnog povratka korijenima i upoznavanja prirode, naučiti ih snalaženju u nepredviđenim situacijama, timskom radu i maknuti iz grada, no za ovo društvo ova avantura pretvorit će se u najgoru noćnu moru. I to, naravno, zbog njihovih pogrešnih odluka i tupavosti.

Lako je za pretpostaviti da će oni upasti u brojne pogibljne situacije, ispostavit će se da u ovim divljinama postoje i freakovi u liku bizarnih aristokrata koji će ih loviti i pokušati ubiti iz zabave. Vidjet ćemo tu sve moguće klišeje i situacije u koje uglavnom upadaju svi oni koji završe u ovakvim filmovima, a iako sam očekivao da će film koji je snimljen pod radnim naslovom "Boyz in the Wood" (očita referenca na coming-of-age crnačku dramu "Boyz in the Hood" Johna Singletona o životima klinaca u crnačkom predgrađu), a kasnije je promijenjen u "Get Duked!" (Duke je kakti vojvoda. Ili grof, barun, sad sam se zbunio), biti barem zabavan i duhovit, i nije to baš bilo tako.

Svi ti likovi su zaista svedeni na stereotipe i karikature, nabacano je tu svega i svačega, a tek rijetke situacije su bile barem poluduhovite. Mnogo toga što će se dogoditi ovim klincima vidjeli smo već bezbroj puta u nekim ranijim filmovima. Od drogiranja s lokalnim highlanderima, do slučajnih ubojstava, a ovo mi je nekako djelovalo kao miks Boyleovih "Shallow Grave" i "Trainspottinga". Samo s retardiranim i dosta iritantnim likovima. Čini mi se da je scenarist i redatelj ovog filma, debitant Ninian Doff, tip koji se, koliko sam uspio shvatiti, do sada bavio režiranjem glazbenih videospotova. I zaista je "Get Duked!" pomalo sveden na razinu nekog priglupog spota neke ne pretjerano talentirane grupe. Imali smo tu neke tipično spotovske stilizacije, sve je tu nevjerojatno brzo, a dosta površno, kao stvoreno za današnju mlađu publiku. Ako je Doffova intencija i bila ovim filmom pomalo i parodirati tu današnju Instagram generaciju, klince koji su kravu valjda jedini put vidjeli na omotu čokolade Milka, sve se to negdje usput zagubilo.

IMDB LINK 

Primjedbe