BROKEN (2012,GBR) - 8/10


 

Ova moćna, emotivna i potresna britanska drama jedan je od onih filmova koje sam očito propustio pogledati u prvom valu odnosno neposredno nakon što se pojavio na velikim, potom i malim ekranima. Ništa zato jer nikad nije kasno za pogledati dobar film, a film koji je 2012. godine dobio nagradu za najbolji britanski film snimljen u nezavisnoj produkciji i koji je redatelju Rufusu Norrisu donio nominacije za otkriće godine u Cannesu i u izboru za europski film godine, definitivno spada u kategoriju dobrih filmova. Mark O'Rowe (još jedna uvjerljiva britanska indie drama "Boy A") scenarij je napisao prema istoimenom romanu Daniela Claya kojeg je pak inspirirao kultni roman Harper Lee "Ubiti pticu rugalicu" iz 1960. godine.

Radnja se u "Broken" zbiva u tipičnom britanskom predgrađu gdje ćemo upoznati živote triju susjednih obitelji čije će se sudbine vrlo brzo ispreplesti i to na nimalo ugodan način. U središtu priče je 11-godišnja djevojčica Emily koja boluje od dijabetesa, a živi ona sa starijim bratom Jedom, ocem odvjetnikom Archiem (Tim Roth). Otkako ih je napustila majka, s njima živi i Poljakinja Kasia koja je nešto poput bejbisiterice, ali živi ona s ovom obitelji te je u vezi s Mikeom (Cillian Murphy), koji je ujedno Emilyn nastavnik. U susjednoj kući s roditeljima živi tinejdžer Rick, pomalo priprosti i sporiji mladić, a u trećoj kući je obitelj Oswald, otac Bob (Rory Kinnear), koji je ostao sam s tri kćeri nakon što mu je umrla žena.

Iako bi se teško moglo reći da neka idila vlada među ovim obiteljima, stanje će se dodatno pogoršati kada nasilni i zaštitnički prema kćerima nastrojeni Bob, divljački pretuče Ricka kad ga jedna od kćeri optuži za silovanje. Iako će se vrlo brzo ispostaviti da su optužbe bile lažne, na Ricka će to ostaviti stalne posljedice i ubrzo će on završiti u ludnici, a sav taj kaos u susjedstvu ostavit će traga i na Emily. Iako možda sva ta događanja djeluju nepovezano i pomalo nesuvislo, počet će se cijela ova priča vrlo brzo zaokruživati i brojne rupe i pitanja koja ćemo imati na početku filma, uskoro će sjedati na svoje mjesto. Radnja je ovdje složena pomalo eliptično i istim događajima ili ćemo se vraćati nekoliko puta ili će oni u različitim situacijama biti ispričani iz perspektive nekog drugog lika.

IMDB LINK 

Primjedbe