CHARLATAN (2020,ČEŠ) - 7,5/10


 

Poljska veteranka Agnieszka Holland (Europa Europa, In Darkness, Mr. Jones) snimila je još jednu povijesnu biografsku dramu koja se zbiva u srednjoj Europi u prošlom stoljeću i u čijem je središtu pažnje jedna javnosti možda ne toliko poznata osoba. Baš kao što je s prethodnim i ipak slabijim filmom "Mr. Jones" Holland skrenula pažnju na slučaj velškog novinara koji je prvi svijet upozorio na izgladnjivanje stanovništva u Sovjetskom savezu ili preciznije Ukrajini, sada se pozabavila likom i djelom čovjeka za kojeg je vjerojatno malo tko čuo izvan granica Češke, možda Slovačke. Taj čovjek je Jan Mikolašek, češki iscjelitelj koji je u prvoj polovici 20. stoljeća nekonvencionalnim metodama navodno izliječio na tisuće ljudi. Jedan do njegovih pacijenata je bio i čehoslovački predsjednik Antonin Zapotocki, no nakon njegove smrti 1957. godine Mikolašek se našao na udaru komunističkog režima.

Iako su se i dalje pred Mikolašekovom rezidencijom svakodnevno skupljale stotine pacijenata koje su tražile njegovu dijagnozu, komunistički režim ga je prozvao šarlatanom i pokrenuo protiv njega tipični komunistički montirani proces. Mikolašek kojeg je utjelovio Ivan Trojan tada će se kroz flešbekove prisjećati svoje životne priče koja kreće od mladosti kada ga je utjelovio Trojanov sin, Filip. Kao što sam naziv filma kaže, glavno pitanje ove kvalitetne biografske drame u kojoj je očekivano dobro prikazano povijesno razdoblje, bilo je je li Mikolašek zaista bio šarlatan i varalica koji se bogatio na ljudskoj naivnosti i strahu? Ili je on zaista bio iscijelitelj koji je pomagao ljudima? Koji su uopće bili njegovi motivi da se bavi ovim pozivom i kako je uopće otkrio da ima iscjeliteljsku sposobnost?

Već u uvodnim scenama vidimo vječito ozbiljnog i naizgled hladnog Mikolašeka kako detaljno gleda u posudice sa žućkastom tekućinom. Vrlo brzo postaje nam jasno da je to mokraća koju svaki pacijent mora donijeti na pregled, a na temelju odokativne analize nečije mokraće, Mikolašek dijagnosticira nečije zdravstvene tegobe i propisuje lijekove koji se obično sastoje od miksa bilja iz njegovog vrta. Čak nekim pacijentima daje novac za liječenje, no upoznat ćemo tu i mračnu stranu Mikolašekovog karaktera i njegove homoseksualne sklonosti zbog čega je kao gorljivi katolik bio u konstantnoj pokori i u svojevrsnoj borbi sa samim sobom. Premijerno je ova zanimljiva i kompleksna biografija prikazana u popratnom programu festivala u Berlinu, a uspio je "Šarlatan" ući i u uži krug kandidata za oskarovsku nominaciju. Iako je i ovo film koji ima određenih problema, definitivno je ovo bilo bolje od prethodnog Hollandinog "Mr. Jonesa", provokativna i kvalitetno snimljena povijesna drama. 

IMDB LINK 

Primjedbe