COBRA (2020-21,GBR) - 7/10


 

Britanci su poznati po (uglavnom) kvalitetnom televizijskom programu, no ova serija baš se i nije proslavila iako je druga sezona podnaslovljena "Cyberwar" ipak određeni napredak. Previše je u prvoj sezoni bilo glavinjanja, potpunog upadanja u klišeizirane situacije, a i dramaturški je Cobra djelovala nekako tanko, ispod standardne britanske razine bez obzira što su tu neki poznati glumci poput Roberta Carlylea. On je premijer i lider konzervativne stranke Robert Sutherland koji će se naći u teškoj situaciji kad snažna solarna oluja izazove katastrofu. Nije baš da sam neki stručnjak za elektromagentizam, no koliko sam shvatio, zbog solarne oluje srušit će se sateliti i sustavi navigacije, a velik dio Velike Britanije ostat će bez struje što će dovesti do socijalnog i političkog kaosa. I tu na scenu stupa Cobra, što je zapravo skraćenica za Cabinet Office Brieffing Rooms odnosno najuži premijerov kabinet koji će morati reagirati u ovoj katastrofalnoj situaciji.

Drugi važan lik ovdje je predstojnica premijerova ureda i nekadašnja ratna reporterka, osoba od najvećeg premijerovog povjerenja Anna (Victoria Hamilton). Poklopit će se da se paralelno s kaosom u državi njih oboje naći i u ozbiljnim privatnim problemima jer najbolja prijateljica premijerove kćeri će se predozirati drogom koju joj je ova nabavila, dok će se nakon četvrt stoljeća u Anninom životu pojaviti ljubavnik iz davne prošlosti. Dok će morati vladati krizom koja se zahuktava i pojačava, oboje će se morati baktati i s vlastitim problemima, s tim da postaje sve izvjesnije da će priča o premijerovoj kćeri postati nacionalni skandal. Iako je sama ideja cijele ove priče svakako bila zanimljiva i imala je potencijala, sve je tu napravljeno nevjerojatno površno.

Kombiniranje političkog trilera o visokim dužnosnicima kojima je najvažnije zadržati pozicije i imidž u javnosti s tematikom katastrofe baš i nije najbolje usklađeno. Imat ćemo tu i stranačkih spletki i podmetanja i borbi za poziciju u vrhu države i u stranci, a naravno da će prirodnu katastrofu neki pokušati iskoristiti za vlastite interese. No, najviše mi je smetalo što je "Cobra" djelovala nevjerojatno pamfletski, bljutavo populistički, kao da je glavna intencija bila prikazati da su i ti političari i državnici ljudi od krvi i mesa koji imaju privatne probleme, a moraju donositi odluke koje se tiču svih. Sve to imali smo priliku gledati i prije u više prilika i sve je to puno bolje napravljeno. I sam razvoj događaja bit će pomalo udžbenički i klišeiziran i situacija će se u državi razvijati onako kako bi je prognozirao svaki lijevo-liberalni politički komentator.

Bit će tu nabacani svi breksitovski stereotipi, jasno da će radikalna desnica početi jačati i okupljati se. Krenut će proganjanja imigranata, obični građani počet će se okretati protiv političkih elita. Baš kao što se kaos sprema u Britaniji ovdje, takav je i kaos bio u ovom scenariju u koji je sve i svašta nabacano pa nerijetko zaboravljeno. Iako nikako ne volim rastezanje serija samo da bi trajalo što duže, ovdje možda ne bi bilo loše da se sva ta čuda koja će se tu izdogađati nisu natiskala u šest epizoda od po 40 minuta. I likovi su ostali dosta neizgrađeni, površni, a imam dojam da su određene situacije u privatnim životima kod likova (ne samo kod premijera i savjetnice) ubačeni da bi ih se pokazalo kao obične ljude, no nije se u tome uspjelo. Bez obzira što će se situacija ovdje razvijati pomalo zastrašujuće i što je sama ideja bila i više nego dobra, ostala je "Cobra" dosta nedorečena i tanka serija što je ipak dobrim dijelom ispravljeno u drugoj, puno boljoj sezoni. 

I dok je u prvoj probleme stvarala solarna oluja, problemi su sada još i gori. Istovremeno će na britanskom tlu doći do podzemne eksplozije koja će izazvati tsunami, izveden je atentat na sumnjivog ruskog oligarha, a netko je izveo i cyber napad koji je paralizirao zemlju. Kao da su kreatori serije shvatili da su osobni podzapleti u prvoj sezoni bili nepotrebni višak i distrakcija te su se sada posvetili isključivo kriznoj situaciji. Naravno da i dalje tu imamo unutarnje borbe u stranci, spletkarenja i pokušavanje iskorištavanje situacije, a iako Velika Britanija nije u problemu s epidemijom, imamo tu mnoge poznate situacije kao što su podjele u društvu, teorije zavjere i lažne vijesti, sijanje straha i dobri stari ultradesni ekstremizam koji će buknuti nakon što izbije kriza, kao i političare koji pokušavaju jahati na valu opasnog populizma. I dalje je problem pretjerano jahanje po stereotipima i što su praktički svi likovi, osim glavna tri, četiri, hodajući klišeji, no svejedno je situacija puno bolja nego u prvoj sezoni.


IMDB LINK 

Primjedbe