MAMONGA (2019,SRB) - 6,5/10


 

Pomalo neobičnom pričom podijeljenom u tri segmenta na festivalu u češkim Karlovym Varyma predstavio se srpski filmaš Stefan Malešević. "Mamonga" je jedna od onih pomalo mističnih, hermetičnih priča koja se sastoji od tri naizgled nepovezana, ali zapravo itekako povezana segmenta kojima su jedna od poveznica kamioni. Upravo prijevozničkim biznisom bavi se obitelj jednog od likoga iz prvog, najdužeg i nekako najmračnijeg segmenta filma čudnog naziva čije ćemo značenje saznati pred sam kraj filma. Povučeni i sramežljivi Marko sin je lokalnog kamiondžije iz bosanskog gradića koji bi upravo trebao krenuti na prvu solo rutu. Jovana je pak zaposlena u lokalnoj pekari, usput pomaže ocu koji se bavi uzgojem ovaca, a vikendom je ona party životinja koja se s najboljom prijateljicom razbija u lokalnom diskaću.

I Marko i Jovana djeluju nesretno, nezadovoljno, kao dvoje mladih koji su potpuno zaglavili u svojim životima i koji kao da ne vide izlaz iz tih jednosmjernih ulica. No, nakon jedne šokantne noći, oboje odluče pobjeći (zasebno), nakon čega slijedi nevjerojatan preokret i priča se kreće razvijati u posve neočekivanom smjeru. Iz mračnog, blatnjavog, prljavog i zapuštenog bosanskog gradića selimo u crnogorske vrleti, na kraju u Beograd. Iako u početku djeluje da ono što slijedi i nema puno veze s onim prije, neki detalji će otkriti da je ipak sve to nekako povezano, a osim tematski, ove se tri priče razlikuju i stilski i u tonovima.

Dok je prvi segment filma nekako najmračniji, a zadnji pak nudi i neke tračke optimizma, srednji gotovo funkcionira i kao svojevrsni teatar apsurda, komedija zabune za koji će nam trebati neko vrijeme da povežemo stvari. Iako je cijela ova priča dosta zatvorena, hermetična, misteriozna i enigmatična s puno nekih minimalnih hintova i detalja koji sve ipak nekako povezuju, a istovremeno gledatelju ostavljaju dosta slobodnog prostora za vlastitu interpretaciju, uspio je Malešević zaokružiti ovu doista komplesnu dramu. Ima tu i ponešto nadrealnih elemenata, ali definitivno je "Mamonga" bila jedna od onih priča koja ne izlazi tako lako iz glave.

IMDB LINK 

Primjedbe