MARE OF EASTTOWN (2021,SAD) - 8,5/10







 "Mara iz Istočnog grada" još je jedna u nizu kvalitetnih i upečatljivih krimi - triler seija kojom nas je počastio HBO, a Kate Winslet posljednja je u nizu A glumačkih zvijezda koja je odlučila film barem nakratko zamijeniti televizijom. Kate je policijska inspektorica Mare Sheehan iz gradića koji je zapravo predgrađe Philadelphije, a "Mare of Easttown" još je jedna od onih serija u kojima se izvrsno kombiniraju krimi - trilerska tematika s osobnom dramom odnosno karakternom studijom glavnog junaka ili ovaj puta junakinje. Već punih godinu dana je prošlo otkako je nestala tinejdžerica, a Mare nije uspjela otkriti što se dogodilo s njom. Situacija je tim teža jer je nestala djevojka kćer njene srednjoškolske kolegice i nekadašnje suigračice iz lokalne košarkaške ekipe u kojoj je Mare prije četvrt stoljeća bila zvijezda i donijela svom gradiću naslov prvaka košem sa zvukom sirene.

No, već u prvoj epizodi policija će pronaći tijelo još jedne lokalne tinejdžerice, kćeri Marinog daljnjeg rođaka. Kako nije uspjela riješiti prvi slučaj, u pomoć joj je poslan detektiv iz grada koji se upravo proslavio rješavanjem sličnog slučaja, a na sve to nadovezat će se i Marini privatni problemi. Jer žena je to od kojih 40, 45 godina koja se nedavno razvela i to nakon što je njezin sin ovisnik počinio samoubojstvo. Ostala se ona tako sa svojom mamom (s kojom je, naravno, stalno u svađi) brinuti za svog mlađahnog unuka, a dodatni je problem što njena bivša snaha pokušava dobiti skrbništvo nad mlađahnim Drewom. Svi ti privatni problemi, kaotičan i nesretan život nadovezat će se na sve profesionalne probleme i nesposobnost ili nemogućnost rješavanja ovih zločina, a mala lokalna zajednica u kojoj svi sve znaju, sve više će gubiti povjerenje u nju.

Sjajno je kreator serije Brad Inglesby (Out of Furnace, American Woman, Our Friend, The Way Back) izgradio cijelu ovu priču koja se rasteže na sedam epizoda. Ističe se "Mare of Easttown" realističnošću i uvjerljivošću, a vrlo brzo ćemo shvatiti da je to jedan od onih gradića u kojima ne samo da svi sve znaju, već je to mjesto u kojem praktički imaju svi neki zajedničku povijest, skrivene tajne i izgrađene odnose. Fino je Inglesby uspio ovdje smiksati obiteljsku dramu s mračnim trilerom, odlično izgraditi i zaokružiti likove. Posebno se to odnosi na lik Mare s kojim je Winslet napravila izvanredan posao i žena je to koja sebe krivi za smrt sina i stalno se grize gdje je pogriješila.

Nije to jedna od onih glamuroznih žena, već obična prosječna susjeda koja je imala tu (ne)sreću da joj životni poziv bude policajka, a život joj se raspleo jako slično kao većini mještana njene zajednice. Zato i ne čudi da je Mare uvjerena da je cijeli njen život potpuni promašaj, a rješenje zločina (koji će se nastaviti nizati) vidjet će i kao svojevrsni pokušaj iskupljenja i vraćanja duga zajednici. No, što bi vrijedila sva ta autentičnost i uvjerljivost da priča nije začinjena mnogim iznenađenjima, potpuno neočekivanim podzapletima i raspletima, a tu je i kvalitetna režija Craiga Zobela (The Hunt). Priča se tu gradi jako, jako dobro, pametno, dubinski i definitivno je "Mare of Easttown" jedna od najboljih žanrovskih serija koje smo mogli gledati u zadnje vrijeme. 

IMDB LINK 

Primjedbe