SIBERIA (2019,ITA-SAD) - 5/10


 

Legendarni američki underground filmaš Abel Ferrara koji već neko vrijeme živi i radi u Italiji po šesti je put udružio snage s poznatim američkim glumcem Willemom Dafoeom, a rezultat toga je ova košmarna i psihodelična fantazija koju je zaista iznimno teško opisati. Clint (Dafoe) je misteriozni tip koji je iz nepoznatih razloga odlučio napustiti svoj dotadašnji život i upoznajemo ga kao vlasnika krčme u najgorim zabitima polarnog kruga. S obzirom da se film naziva Sibir za pretpostaviti je da je njegov ćumez upravo ondje iako bi mogao biti bilo gdje na krajnjem sjeveru. Dolaze k njemu na okrijepu i piće rijetki zalutali čudaci poput njega samog, a Clint je očito izmučena osoba koja pati od halucinacija, nesanice, vjerojatno i neke psihičke bolesti.

Tako će se on na sanjkama koje voze haskiji zaputiti do obližnje špilje gdje će se odlučiti suočiti sa svojim najgorim traumama, sjećanjima, noćnim morama i halucinacijama koje sadrže njegovog oca (i njega je odglumio dobri Willem), brata (pogodite tko je njega utjelovio? Odgovor je točan! Willem Dafoe), bivšu ženu i sina pokušavajući izravnati račune sa životom i promišljajući kakav je život mogao imati da je donosio drukčije odluke. Nakon što je u prethodnom Ferrarinom poluautobiografskom filmu "Tommasu" Dafoe utjelovio redatelja koji se bori s unutarnjim demonima, ovaj puta Ferrara otišao je još nekoliko koraka dalje i snimio potpuno hermetičan i vjerojatno također autoreflektivan film čiji je smisao dosta teško, možda i nemoguće odgonetnuti.

Nakon uvodnih relativno normalnih petnaestak minuta, postat će jako teško razaznati što je ovdje stvarnost, a što snovi i halucinacije. Pomalo mi je čak "Siberia" djelovala kao Ferrarin pokušaj odgovora na filmove kakve su snimali Werner Herzog, Alejandro Jodorowsky ili David Lynch, nadrealističku pseudointelektualnu i pseudopsihološku zagonetku koja ipak nije dosegnula ni blizu najpoznatijih filmova gore spomenutih autora. Bilo je to jako pretenciozno kao da je Ferrara odlučio sa svijetom podijeliti neke velike mudrosti i neke velike tajne, no pretvorilo se to u prilično morbidnu i perverznu psihodeliju u kojoj će Dafoe baciti pod jaja valjda sve što mu se nađe na putu, od mladih trudnica do prastarih babuskara. 

IMDB LINK 

Primjedbe