THE SQUID AND THE WHALE (2005,SAD) - 8/10


 

Poznati američki filmaš Noah Baumbach ovu je hvaljenu i nagrađivanu nezavisnu humornu dramu snimio po događajima iz vlastitog života i u središtu pažnje je tu razvod njegovih roditelja. Mjesto radnje je New York i to onaj boemsko - kulturni dio New Yorka iz filmova Woodyja Allena, vrijeme radnje je 1986. godina, a u središtu priče su 16-godišnji Walt (Jesse Eisenberg) i 12-godišnji Frank (Owen Kline), braća čiji su se roditeji odlučili razvesti. I Bernard (Jeff Daniels) i Joan (Laura Linney) su pisci s tim da je Bernard sveučilišni profesor književnosti koji je nekoć bio uspješan pisac, ali već godinama ništa nije objavio, dok bi Joanin roman uskoro trebao ugledati svjetlo dana i čini se da bi mogao biti uspješan. To će samo pojačati tenzije između njih iako je očito da je odnos između supružnika odavno pukao. Ostalo je još samo dogovoriti modalitete zajedničkog skrbništva nad sinovima, a dok je stariji više naklonjen ocu, mlađi bi radije ostao s majkom.

Waltu je otac uzor iako će nam vrlo brzo postati jasno da je Bernard teški narcis, arogantan tip obuzet samim sobom i podli seronja. Frustrirani kompleksaš i elitist kojem su zbog neostvarenih ambicija uvijek svi drugi bili krivi za vlastite neuspjehe, vrlo brzo počet će Walta okretati protiv majke odnosno svoje bivše žene, a i sin će se sve više početi ponašati nadmeno i arogantno kao stari. Naravno da ni Joan nije bezgriješna jer Bernard će joj stalno na nos nabijati prethodne nevjere i avanture iako je jasno da ni on tu nije nedužan pošto će vrlo brzo nakon razvoda pokušati zavesti jednu od svojih studentica, a Lili (Anna Paquin) se sviđa i njegovom sinu. Stari sina čak i potiče da bude nevjeran prema svojoj djevojci Sophie kojoj stalno pronalazi neke mane i zamjerke i postaje sve sigurniji da može pronaći puno bolju curu.

Djeca će se vrlo brzo pretvoriti u sredstvo za obračun između bivših supružnika, a ljudi zaokupljeni sami sobom jednostavno neće ni shvaćati koliko njihove konstantne svađe, nadmudrivanja, podmetanja i međusobna zloba utječu na djecu. Snimio je Baumbach finu i kompleksnu humornu dramu koja je potpuno životna i realistična, što i ne treba čuditi jer ju je osmislio po događajima iz vlastitog života. Tim više "The Squid and the Whale" tako dobro funkcionira jer je materijal koji bi po svakoj logici trebao biti klasična obiteljska tragedija snimio u komičnom stilu pa se na ovaj film može gledati i kao na svojevrsni katalog neugodnih situacija, prijevara, obmana i samozavaravanja. Na kraju, Baumbach kao da je ovim filmom želio poručiti da je razvod u nekim situacijama vjerojatno najbolje rješenje ne samo za one koji se razvode, već i za djecu. Jer kad neke stvari ne funkcioniraju, možda je još gora stvar pokušavati ih na silu održati na životu zbog djece koja će se ovdje na kraju nakon početnih glavinjanja, zbunjenosti i nesigurnosti ipak sasvim solidno snaći. 

IMDB LINK 

Primjedbe