THE TWILIGHT SAMURAI (2002,JPN) - 8/10

 


Samurajske filmove ponajviše je proslavio čuveni Akira Kurosawa koji se u dobrom dijelu svog stvaralaštva bavio tematikom upravo iz tog dugog povijesnog razdoblja koje je stoljećima funkcioniralo u Japanu. Baš kao i njegovih "Sedam samuraja" ili "Posljednji samuraj" Edwarda Zwicka s Tomom Cruiseom u glavnoj ulozi i ova povijesno - romantična drama smještena je u razdoblje potkraj tog sustava. U drugu polovicu 19. stoljeća kada je već postajalo jasno da se vrijeme mijenja i da se drevni period shogunata bliži svome kraju, no samuraji i dalje pokušavaju živjeti prema svom Bušido kodeksu. Glavni junak filma koji je prema romanima Shuheija Fujisawe napisao i režirao veteran Yoji Yamada je Seibei Iguchi (Hiroyuki Sanada), siromašni i skromni nižerangirani samuraj koji je nakon smrti supruge ostao sam s dvije kćeri.

Kako bi platio ženin sprovod on je čak morao prodati svoj samurajski mač, a njegov život uopće nije glamurozan, već je on nekakav nižerangirani činovnik u svome klanu. Svakog dana nakon kraja radnog dana Seibei konstantno odbija pozive svojih kolega za odlazak na piće zbog čega ga i kolege posprdno nazivaju "Sumrak samuraj". I ne žuri on doma samo kako bi brinuo o dvjema kćerima (starija je ujedno i naratorica cijele priče) i senilnoj majci, već i zato što je u dugovima do grla i jednostavno nema novca za trošenje na sake ili po čemu već lupaju njegovi veseli kompanjoni. I dok mu mnogi preporučuju da pronađe novu suprugu, on to uporno odbija, a prilika će se ukazati kada se u njegovom životu pojavi njegova mladenačka ljubav Tomoe (Rie Miyazawa).

Ona je pobjegla od muža pijanca koji ju je mlatio, Seibeieva djeca je vole, no on smatra da je nije dostojan pošto je ona iz obitelji više klase. Ipak, ubrzo ćemo saznati da ovaj siromašni samuraj koji umjesto samurajskog mača ima tek bambusov štap uopće nije bezazlen i da je vrstan mačevaoc. Kada za to saznaju u njegovom klanu, angažirat će ga za egzekuciju odmetnutog samuraja koji je odbio počiniti harakiri. Iako Seibei uopće nije zainteresiran za taj zadatak, njegov osjećaj dužnosti i obveze prema svom klanu učinit će da jednostavno ne smije odbiti takav zadatak, a sjajno je u svom filmu Yamada prikazao tu epohu kojoj se bliži kraj i to klanovsko društvo ogrezlo u tradiciji na izdisaju.

Majstorski je Yamada, koji je prema IMDB-u snimio čak 90 filmova, rekreirao feudalno japansko selo, arhitekturu. Sjajno je prikazao koje su to vrijednosti tada bile na snazi, kakvi su bili običaji, čak i na koji je način ekonomski funkcioniralo to doba kasnog Šogunata. Bio je "The Twilight Samurai" apsolutni laureat u izboru za najbolji japanski film godine odnijevši čak 12 nagrada među kojima i one najvažnije za najbolji film, režiju, scenarij, glumce i fotografiju koja je ovdje također izvanredna. Također, bio je ovaj film i nominiran za Oscara za najbolji film izvan engleskog govornog područja. 

IMDB LINK 

Primjedbe