TWO OF US / DEUX (2019,FRA) - 7,5/10


 

Kao svog kandidata za 93. dodjelu Oscara, Francuska je odlučila istaknuti romantičnu dramu dugometažnog debitanta Filippa Meneghettija. Iako je "Two fo Us" ili "Deux" stigao u uži krug od 15 filmova, nije uspio doći do nominacije za Oscara, bio je nominiran zato u istoj kategoriji za Zlatni globus. Dobio je Meneghetti i domaću nagradu Cesar za najbolji debitantski film, imao je "Deux" fin festivalski život, a romansu o dvije žene i susjede u kasnim šezdesetim ili ranim sedamdesetim godinama života, ispričao je na potpuno neočekivani način. Moram priznati da sam se pribojavao da je ovo još jedan u nizu filmova o "zabranjenim", istospolnim ljubavima kakvih smo se posljednjih godina zaista mogli nagledati vjerojatno i više nego što smo željeli. No, Meneghetti je uspio ovu romantičnu priču dodatno začiniti tako da se "Two of Us" s vremenom počinje pretvarati u izniman triler.

U glavne dvije uloge sjajne su njemačka veteranka Barbara Sukowa (glumica koju i dalje ponajviše pamtimo po ulogama u posljednjim filmovima njemačkog avangardnog filmaša Rainera Wernera Fassbindera kao što su Lola ili Berlin Alexanderplatz) kao Nijemica Nina te Francuskinja Martine Chevallier iz Comedie Francaise kao Madeleine. One su susjede koje su očito već duže vrijeme u tajnoj vezi, a dok je Nina solo, udovica Madeleine nikako se ne usuđuje svojoj već odavno odrasloj djeci priznati tajnu vezu. Nina i Mado su isplanirale da obje prodaju svoje stanove i presele se u Rim gdje ih nitko ne poznaje i gdje će pod stare dane moći uživati u svojoj ljubavi, a nakon što u jednom trenutku Nina izgubi kontrolu i na ulici napadne Mado zbog oklijevanja, ova će doživjeti infarkt.

Ni ne znajući da su njih dvije u vezi, Madoina djeca će je potpuno izolirati od Nine, koja će se na sve načine pokušati ponovno vratiti u život svoje susjede koja je ostala bez sposobnosti govora, teško je pokretna i ne može komunicirati. Postajat će Nina sve opsesivnija i trudit će se biti što bliže Mado, a da to njena obitelj i medicinska sestra koju su angažirali ne saznaju. Sve je uvjerenija da je ona najbolja osoba za skrb o Madeleine i da uz nju ona ima najbolje šanse za oporavak te će početi preuzimati sve veći rizik, a nama će postati sve očitije da ona ne može i ne želi zamisliti svoj život bez nje. Uspio je Talijan s francuskom adresom Menegehetti ne samo sjajno ispričati ovu neočekivanu priču, već se pokazao i kao iznimno talentiran režiser od kojega, nadam se, možemo očekivati nešto u budućnosti. S puno mjere, osjećaja i uz svesrdnu pomoć dvije raspoložene glumačke veteranke, uspio je on naizgled prožvakanoj temi udahnuti puno svježine i na originalan način se pozabaviti temema kao što su starost, društvene norme i obiteljski odnosi.  

IMDB LINK 

Primjedbe