A QUIET PLACE PART II (2020,SAD) - 8/10


 

John Krasinski fino je nastavio ono što je započeo prije dvije godine i za razliku od brojnih isforsiranih nastavaka kvalitetnih originala snimjenih na silu, "Mjesto tišine 2" film je koji može stati u istu rečenicu s iznimnim prethodnikom. Priča se ovdje nastavlja izravno na original i nastavljamo ovdje doslovno gdje smo stali dvije godine ranije. Iako se originalno iznenađenje s prvim filmom u kojem je upravo tišina koja život znači imala ključnu ulogu, možda ispuhalo i mrvicu potrošilo jer smo sada znali što očekivati po tom pitanju, sve je to nadoknađeno dobro osmišljenom pričom, nadahnutom režijom i očekivano dobrim glumačkim nastupama. Umjesto lika koji je u prvom dijelu utjelovio sam Krasinski i koji je poginuo u naletu vanzemaljskih dušmana (nažalost, teško da ću uspjeti ovdje bez spoilera, no pretpostavljam da su svi oni koji planiraju gledati dvojku, već pogledali jedinicu), mušku i očinsku figuru ovdje je nadoknadio uvijek dobro došli Irac Cillian Murphy (Tommy Shelby iz Peaky Blindersa).

Ostatak ekipe odnosno familija Abbott koju smo upoznali u prvom dijelu i dalje je na okupu, a podebljana je za bebu koju je Evelyn (Emily Blunt) rodila na samom kraju originala. Jasno da beba koja se ne može kontrolirati i kojoj baš i ne možeš objasniti da bi trebala biti tiho, stvara dodatne probleme u svijetu koji svako puštanje zvuka može značiti kraj života, no mudra mama i njezina djeca - gluhonijema kćer Regan (Millicent Simmonds, djevojka koja je i u stvarnosti gluhonijema) te sin Marcus (Noah Juppe) imaju neka rješenja i za taj problem. Možda i najimpresivniji dio dvojke je sam početak u kojem se vraćamo u nulti dan kataklizme odnosno saznajemo kako je to izgledao dolazak vanzemaljaca koji su u kratkom roku poharali svijet koji poznajemo. Potom selimo ondje gdje smo stali na kraju prvog dijela i pratimo obitelj Abbott kako pokušava preživjeti u tom surovom svijetu.

Sjetit ćemo se da je Regan još na kraju prvog dijela otkrila da su alieni ranjivi na određene zvukove visoke frekvencije, a u traženju novog skrovišta nakon što je njihova kuća uništena, Abbotti će naletjeti na još jednog preživjelog. Emmetta (Murphy) zapravo upoznajemo još u prologu kao kao obiteljskog prijatelja Abbottovih čija su djeca išla zajedno u školu s djecom Leeja (Krasinski) i Evelyn, a svi oni potom će pokušati pronaći mjesto na kojem nema krvoločnih aliena. Fino se priča tu i dalje razvija te ćemo nakon nekog vremena saznati da alieni ipak nisu uspjeli posmicati svu svjetsku populaciju, no ono malo ljudi što je preostalo više nije ni sjena civiliziranog društva kakvo poznajemo. Jasno da je nakon sjajnih financijskih rezultata prvog dijela, Krasinskom osiguran i puno veći budžet (61 u odnosu na 17 milijuna dolara) i to se osjeti.

I dok je nekako osnovna premisa prvog dijela bila žrtva koju je netko spreman podnijeti za vlastitu obitelj, sada je u prvom planu pitanje što je netko spreman učiniti kako bi pomogao drugome. Taj netko je već spomenuti Emmett, ogorčeni muškarac koji je ostao bez cijele obitelji i koji pokušava preživjeti od dana do dana. Iako je u početku, kada Abbotti nabasaju u njegovo skrovište, on prilično nezainteresiran za izlaganje opasnostima za nekog drugog, ipak će se to s vremenom promijeniti. I s njegovim likom Krasinski je napravio dobar posao jer sve Abbotte ionako otprije dobro poznajemo i znamo što od njih možemo očekivati. Dobar posao Krasinski je napravio i s pričom jer imamo tu situacije u kojima paralelno pratimo nekoliko krakova priče u kojima je nekoliko likova istovremeno u gadnoj opasnosti. Na kraju, "A Quiet Place Part II" je kvalitetna kombinacija SF-a, horora i trilera s kojom svi oni koji su voljeli prvi film sigurno neće promašiti. 

IMDB LINK 

Primjedbe