ANTOINETTE DANS LES CEVENNES (2020,FRA) - 6,5/10


 

Francuzi su oduvijek bili poznati po svojim šarmantnim, lepršavim, čak pomalo vrckavim romantičnim komedijama, a za glavnu ulogu u ovoj romantičnoj komediji zabune, Laure Calamy nagrađena je Cesarom za najbolju francusku glumicu godine. I zaista Calamy, koja do sada možda i nije bila svrstavana u onu TOP klasu francuskih glumica za koju se puno zna izvan njezine zemlje, doslovno otima ovu priču kao pariška učiteljica do ušiju zaljubljena u oca jednog od svojih učenika. S ljubavnikom Vladimirom (Benjamin Lavernhe), Antoinette je već isplanirala godišnji odmor, a kada se ispostavi da će on praznike ipak provesti s obitelji, ona će svejedno krenuti za njim ni ne znajući u što se upušta. Uplatit će tako tjedan dana izleta u prirodu u predivnoj francuskoj provinciji, ni ne znajući da je taj izlet itekako aktivan i da je uplatila tjedan dana šetnje ljetnim francuskim šumama, livadama i gorama u društvu magarca.

Od tuda i engleski naziv ovog filma "My Donkey, My Lover & I", koji je inspiriran djelom "Travels With a Donkey in Cevennes" Roberta Louisa Stevensona napisala gotovo zaboravljena francuska filmašica Caroline Vignal. Ukazala se ona ovim filmom punih 20 godina nakon debitantske coming-of-age drame "Girlfriends" i trebao je ovaj film biti prikazan u glavnom programu otkazanog Cannesa 2020. godine, a definitivno je ovo jedan od filmova za raju. Simpatična i dopadljiva drama bez puno moraliziranja i pametovanja o neobičnom izletu koji će se za glavnu junakinju pretvoriti u put obračuna sa samom sobom i preispitivanja vlastitog života i svojih postupaka. Tvrdoglavi i simpatični magarac Patrick za Antoinette će se pretvoriti u pravo rame za plakanje i njemu će ispričati sve svoje ljubavne jade, no istovremeno će od ove životinje ponešto i naučiti.

Iako inače i nisam neki fan sličnih pomalo sladunjavih, "životinjskih" filmova, bilo je ovo zaista simpatično i šarmantno. Pretvorio se "Antoinette" gotovo u urnebesni buddy - buddy film, a kroz vrijeme provedeno u prirodi, daleko od standardnog i poznatog okruženja, Antoinette će nekako početi shvaćati koje su najvažnije životne vrijednosti i što želi od života. Naravno da će se u jednom trenutku ona tijekom svojih magarećih putešestvija naći oči u oči sa svojim ljubavnikom zbog kojeg je, uostalom, i krenula na ovaj neobični izlet, ali i s njegovom obitelji. Iako će se Antoinette bezbroj puta naći u raznim situacijama koje su ne opasne, nego prilično neugodne, čak i sramotne, sjajnom izvedbom Calamy je iznijela ovu toplu priču kakvu valjda samo Francuzi mogu snimiti.

IMDB LINK 

Primjedbe