DANIEL (2019,DAN) - 8/10


 

Danski dvojac Niels Arden Oplev (The Girl With the Dragon Tattoo) i Anders W. Berthelsen (glumac koji je i ovdje utjelovio epizodnu ulogu) donosi nam priču snimljenu po istinitim događajima o mladom danskom fotoreporteru kojeg su tijekom 2013. godine u Siriji kidnapirali pripadnici islamske države u nastajanju. Iskusni Arden Oplev mudro je u filmu koji se u originalu naziva "Ser du månen, Daniel" kombinirao sve ono na što su nas Danci proteklih desetljeća kroz svoje filmove naučili - uzbudljivu priču snimljenu u dokumentarističkom stilu s emotivnom i potresnom dramom o ljudskoj tragediji. Kako bi sve ovo djelovalo što realističnije, Arden Oplev se odlučio za dokumentaristički stil gotovo na tragu pokreta Dogme 95 te je "Daniel" snimljen kamerom iz ruke uz prirodna svjetla, a nesretnog Daniela Ryea (Esben Smed) na početku upoznajemo kao gimnastičkog reprezentativca pred kojim je svjetla perspektiva.

No, nakon što mu je ozljeda prekinula karijeru, ovaj mladić je morao potražiti nešto drugo od čega će živjeti i odlučio se on za fotografiju. Mladić nemirnog duha, pustolov iz obitelji srednjeg sloja odmah će biti bačen u vatru i poslije Somalije će završiti u Siriji gdje je upravo počeo građanski rat. Očito se taj nesigurni život ratnog reportera vrlo brzo Danielu zavukao pod kožu i vjerojatno ni ne shvaćajući što se to kuha u Siriji, on je upao u teritorij koji je pod kontrolom pobunjenika iz kojih će ubrzo izrasti ISIL. Nakon što ga teroristi zarobe tražeći za njega milijunsku otkupninu, počet će nevjerojatna patnja ovog mladića koji će zajedno s još nekolicinom sličnih pustolova, fotografa i novinara sa svih strana svijeta doživjeti sličnu sudbinu. Među otetim zapadnjacima koji će se naći zajedno s Danielom bit će i američki reporter James Foley (Toby Kebbell) čija je sudbina jako dobro poznata svima onima koji su pratili stanje na bliskom istoku u to vrijeme.

Paralelno s Danielovim uzničkim danima, pratimo i napore njegove obitelji u Danskoj da pokušaju skupiti novac za otkupninu pošto je službena politika Danske da s teroristima nema pregovora. Kao posrednika u akciji spašavanja sina i brata iz zarobljeništva, Danielova obitelj angažirat će obavještajca Arthura (koredatelj Berthelsen), a na iznimno šokantan i strašan način Oplev je prikazao kako je izgledao život zarobljenika i kroz kakve su psihofizičke patnje ti nesretnici prolazili. Uz to što su ih praktički na dnevnoj bazi mlatili, vjerojatno je za sve njih bilo još puno strašnije što su morali svjedočiti egzekucijama ljudi s kojima su do jučer dijelili ćeliju. Iako smo se tematski sličnih filmova o naivnim idealistima sa zapada koji su vjerojatno ni ne shvaćajući u što srljaju u sličnim obračunama u zemljama trećeg svijeta, pokazao se "Daniel" kao iznimno kvalitetan, uvjerljiv i emotivan film. 

IMDB LINK 

Primjedbe