DREAMLAND (2019,SAD) - 6,5/10

 


Iako je ova postdepresijska pustolovna drama - triler jedan od onih filmova kakve smo već bezbroj puta imali priliku gledati, pokazao se na kraju "Dreamland" sasvim solidan film. I to ponajviše zahvaljujući Margot Robbie koja nekako drži cijelu ovu priču u ulozi tipične "Bonnie & Clyde" razbojnice iz tridesetih koja će potpuno opčiniti 17-godišnjeg mladića koji će joj pružiti utočište. Taj 17-godišnjak je Eugene (Finn Cole) koji s majkom (Kerry Condon), mlađom polusestrom (koja je i naratorica priče) i strogim očuhom policajcem Georgeom (Travis Fimmel) živi u teksaškom gradiću koji su opustošili Velika depresija, pješčane oluje i suše.

Još dok je bio dječak, Eugenea je napustio otac koji mu se samo jednom javio razglednicom iz Meksika, a još od tada ovaj mladić sanja kako će napustiti svoje mjesto i zaputiti se u svoju zemlju snova. Jedino uzbuđenje za njega su pulpovski detektivski magazini koje guta i u kojima se uglavnom obrađuju teme razbojnika kojih je u to vrijeme bila krcata Amerika. No, letargija i dosada u koju je zapao prekinut će se kada u napuštenom štaglju pronađe ranjenu razbojnicu Allison Wells (Robbie) za kojom se traga po cijelom Teksasu. Iako službena verzija priče glasi da je Allison prilikom posljednje pljačke banke ubila devetogodišnju djevojčicu, Eugene će poslušati i njenu stranu priče prema kojoj je s pljačkom banaka krenula jer joj je banka uzela kuću i da nikad nikoga nije ubila.

I tko bi normalan zamjerio naivnom 17-godišnjaku što će povjerovati u priču koju mu je ispričala ova šarmantna razbojnica i pokušat će joj on pomoći da se dokopa zemlje njegovih snova - Meksika. I vizualno je film koji je napisao debitant Nicolaas Zwart, a režirao nešto iskusniji Miles Joris - Peyrafitte svojevrsni hommage filmovima o razbojnicima iz tog doba, ali čini se da je on pokušao kopirati neke puno poznatije filmove slične tematike koje su radili neki puno bolji filmaši. Podjednako je ovo i hommage koliko i lošija kopija ranih filmova Terrencea Malicka kao što su "Days of Heaven" ili "Badlands", no nije ovo bilo baš toliko loše iako odnos između femme fatale i zatelebanog klinca i nije uspio do kraja profunkcionirati. 

IMDB LINK 

Primjedbe