GLORIA MUNDI (2019,FRA) - 6/10


 

Francuski filmaš Robert Guediguian gotovo sve filmove što je do sada snimio smjestio je u svoj rodni Marseille ili okolicu, a iznimka nije ni ova obiteljska drama s kojom se predstavio u natjecateljskom programu festivala u Veneciji. Njegova supruga i redovita glumica u njegovim filmovima, Ariane Ascaride osvojila je čak i Volpi cup za najbolju glumicu, a osim nje ponovno je Guediguian ostale uloge povjerio provjerenim snagama poput Jeana-Pierrea Darroussina i Gerarda Meylera. Očito je u svoju filmsku obitelj prihvatio i mladu francusku glumicu Anais Demoustier koja je nastupila i u njegovom prethodnom filmu "La vila" koji je također predstavio upravo u Veneciji. I baš kao "La vila" i "Gloria Mundi" je tipična intimna obiteljska drama, no ovaj puta nešto mračnija u koju je Guediguain odlučio ubaciti i snažnu socijalno - političku notu.

U središtu pažnje je prosječna radnička obitelj koja nije siromašna, no gubitak posla tek jednog od njih, vjerojatno bi značio vrlo brzo sklizanje u siromaštvo. Sudbina je to vjerojatno mnogih obitelji u cijeloj Europi pa zato i ne čudi da su svi likovi ovdje doslovno opsjednuti novcem i još više njegovim nedostatkom i strahom da će bez njega ostati. Nakon što blagajnica Mathilda (Demoustier) s mužem vozačom Ubera dobije kćer Gloriu, u grad će se vratiti njezin otac Daniel (Meylan) koji je više od 20 godina proveo u zatvoru. Mathildina mama čistačica Sylvie (Ascaride) u međuvremenu se preudala za vozača autobusa Richarda (Darroussin) s kojim je dobila još jednu kćer, a ona se pak udala za vlasnika zalagonice koji svoju ženu vara s njenom sestrom odnosno s Mathildom s početka priče.

Situacija će se dodatno pogoršati kad Mathildinog muža prebiju pa ostane bez posla, no potencijalno zanimljiva obiteljska drama, možebitno i tragedija dobrim dijelom ovdje se izgubila pretjeranim i nepotrebim filozofiranjem i politiziranjem o tužnoj sudbini radničke klase. Što je najgore od svega, izvedeno je to nekako traljavo, neprirodno, pretjerano, neživotno, likovi su tu uglavnom ostali dosta površni i neke situacije su tu i više nego besmislene. Dinamika koju je ovoj obitelji u ovakvoj situaciji mogao donijeti iznenadni dolazak Daniela nakon izlaska iz zatvora, mogla se i vjerojatno i bolje iskoristiti, posebno jer tip koji je 20 godina proveo u zatvoru zbog ubojstva ne djeluje kao tipični ubojica. Ostala je "Gloria Mundi" dosta nedorečena i nije se uspjela izdići iznad prosjeka.

IMDB LINK 

Primjedbe