IN THE EARTH (2021,GBR) - 6,5/10




 

Nakon ne pretjerano uspješnog izleta u velike studijske produkcije s bljedunjavim remakeom "Rebecce", zanimljivi engleski nezavisni filmaš Ben Wheatley vratio se korijenima i filmovima s kakvima je zapravo i skrenuo pažnju na sebe. "In the Earth" je još jedan uvrnuti i psihodelični žanrovski miš-maš koji bi se mogao smjestiti negdje između horora, SF-a i psihološkog trilera, a premijerno je prikazan u ponoćnom programu festivala u Sundanceu. Već sama činjenica da se neki film prikazuje u takvom terminu, pokazuje da je tu nešto opičeno, a svi oni koji su gledali Wheatleyjeve ranije filmove poput "Down Terrace", "Kill List", "Sightseers" ili pogotovo "A Field in England" vjerojatno znaju što mogu očekivati.

"In the Earth" me zapravo i najviše podsjetio upravo na "A Field in England", psihodeličnu ludoriju smještenu u razdoblje engleskog građanskog rata u 17. stoljeće i začinjenu ludim gljivama. I ovaj je film očiti primjer Wheatleyjevog minimalizma i sposobnosti da sjajno iskoristi ograničene resurse i skroji uvrnutu, neobičnu i zanimljivu priču u kojoj imamo tek nekoliko glumaca te jednu ili dvije lokacije. Za razliku od Engleske 17. stoljeća, radnja se ovdje odvija ili u bliskoj budućnosti ili nekoj alternativnoj stvarnosti koja se zapravo i ne razlikuje baš toliko puno od svakodnevice. Smrtonosni virus proširio se svijetom, a znanstvenici se trude ili pronaći lijek za virus ili način kako živjeti u tom virusnom okruženju. 


 

Martin Lowery (Joel Fry) je mladi znanstvenik koji je poslan u šumski istraživački centar u okolici Bristola kako bi sudjelovao u eksperimentima koje vodi njegova bivša kolegica, ali i ljubavnica Olivia Wendle (Hayley Squires). No, nakon što stigne u istraživački centar, Martin će saznati da za Oliviu nitko nije čuo mjesecima nakon što se zaputila duboko u šumu radi istraživanja. Zajedno s kolegicom Almom (Ellora Torchia), on će krenuti na dvodnevno pješačenje prema lokaciji za koju pretpostavljaju da bi se ondje mogla nalaziti Olivia, no jasno da će put biti potpuno drukčiji od onoga što su očekivali. Umjesto na kolegicu znanstvenicu, nabasat će oni u šumi na tipa koji se odaziva na ime Zach (Reece Shearsmith) koji tamo živi, a ispostavit će se da je taj čudak zapravo nekakav šamanist, potpuni luđak koji uvjeren da može komunicirati sa šumom.

Potom će situacija postajati sve luđa i luđa, a Wheatley koji je sam i napisao scenarij te montirao film, još jednom je pokazao da lukavo kombinira razne žanrove i stilove začinjenje s nerijetko brutalnim crnim humorom. "In the Earth" djeluje pomalo pretenciozno i bavi se Wheatley nekim velikim temama, no na način da sve to više izgleda kao neki B-horor iz sedamdesetih. "In the Earth" je svojevrsna kombinacija survivalističke drame s elementima slashera i body horora s dodacima poganske mitologije i strašnih priča za djecu. I dok početak pomalo podsjeća na tipični europski arthouse film, tim više jer imamo tu neke zaista aktualne teme kao što su izolacija, karantena, epidemija i distanca, s vremenom se pretvara u uvrnuti SF horor kojim je Wheatley pokazao da se najbolje snalazi kad ima potpunu slobodu i može se baviti temama koje najviše voli. Iako "In the Earth" ipak ne spada u krug njegovih najboljih filmova, svi oni koji su voljeli njegova rana djela, s ovim psihodeličnim opičenjaštvom neće pogriješiti. 

IMDB LINK 

Primjedbe