KOJOT (2017,MAĐ) - 6,5/10


 

Ostao je ovaj mađarski film na kraju nekako nedorečen i nije se do kraja uspio izbalansirati pokušavajući podjednako biti moćna i uvjerljiva socijalna drama i akcijski film, a na kraju je "Kojot" ispao tek bezbrižna i potpuno površna, pomalo pulpovska zabava. Od početka film koji je snimio Mark Kostyal odiše nekim westernovskim duhom i prava je šteta što je ova priča s nevjerojatnim potencijalom ostala dosta tanka i nerazrađena, površna i posve plitka s neuvjerljivim likovima. Priča se ovdje odvija u onoj pravoj mađarskoj provinciji u kojoj vlada potpuni kaos, što ćemo saznati već u uvodnoj sceni kada se jedan gorostas krene obračunavati s ljudima koji su ga došli iseliti sa zemlje na kojoj je počeo graditi kuću.

Potom selimo u grad, gdje upoznajemo 30-godišnjeg bankara Misija, koji je upravo u nasljedstvo od djeda dobio ruševno imanje u istom tom selu. Misi i njegova djevojka Eszter žele dijete, no ona nikako ne može iznijeti trudnoću, a tipu koji nikako ne može pronaći svoje mjesto pod suncem, stalni posao, stabilnu vezu i neki smisao u životu, ideja o preseljenju na selo učinit će se kao rješenjem za sve. Misi i Eszter tako će se preko ljeta zaputiti u taj fikcionalni gradić Tuszko i počet će Misi uz pomoć lokalaca popravljati kuću, u početku ni ne shvaćajući da je time stao na žulj familiji bogatog oligarha koji kontrolira cijelo mjesto. Taj lokalni moćnik odlučio je od Tuszka koji se nalazi na termalnim izvorima izgraditi turističko mjesto i svim silama on želi od lokalaca otkupiti njihova imanja te mu nije problem poslužiti se silom da bi do toga došao.

Neće trebati proći puno da taj moćnik i njegova familija krenu maltretirati Misija i Eszter, a vrlo brzo pretvorit će se sve to doslovno u borbu na život ili smrt. Tvrdoglavi Misi dodatno će se zainatiti i krenut će u okršaj s puno moćnijim suparnicima, a sve će to eskalirati užasavajućim nasiljem. S vremenom kao da će se i Misi početi pretvarati u nasilnu i divlju sirovinu, baš kao što su i tipovi koji ga maltretiraju, a prava je šteta što je sve ovdje i estetski i žanrovski ostalo na razini klasičnog westerna. "Kojot" je pravi moderni western čija je radnja ne odvija negdje na američkom Divljem zapadu, već u mađarskoj provinciji, gdje ćemo upoznati i pravu galeriju krasnih mađarskih hilbilija. Iako je u početku izgledalo da bi "Kojot" mogao biti uvjerljiva i autentična socijalna drama koja se bavi tematikom lokalnih moćnika i propadanja tamošnjih sela, vrlo brzo pretvorio se ovaj film u punokrvnu akciju. 

IMDB LINK 

Primjedbe