SCARLET STREET (1945,SAD) - 8/10

 


Vrlo brzo poslije dolaska u Hollywood iz Njemačke tridesetih godina, slavni austrijsko - njemački filmaš Fritz Lang se prometnuo u jednog od vodećih studijskih filmaša. I dok je rane filmove u Americi još uvijek snimao pod utjecajem ekspresionizma čiji je u Berlinu bio možda i glavni predstavnik, ubrzo je on postao i jedan od rodonačelnika tipičnog američkog žanra, film-noira. Upravo je "Scarlet Street" jedan od najboljih primjera kasnog ekspresionizma koji je već počeo prelaziti u film-noir. I nakon prethodnog filma "The Woman in the Window" ponovno je Lang okupio istu glumačku ekipu koju čine Edward G. Robinson, Joan Bennett i Dan Duryea, a priča filma zasnovana je na francuskoj drami "La Chienne" koju je petnaestak godina ranije ekranizirao slavni Jean Renoir.

I baš kao u prethodnom filmu, Robinson je ponovno utjelovio usamljenog sredovječnog čovjeka kojeg će u kriminalnu mrežu uvući femme fatale Bennett uz pomoć manipulatora Duryeae. Ovaj puta je Robinson knjigovođa koji se prije pet godina priženio nadrkanoj udovici s kojom živi i koja ga tlači svo to vrijeme. Njegov Chris Cross je prilično beskarakterni tip, prosječni bezveznjak koji će sudbonosni trenutak u životu dočekati kada na ulici u New Yorku od napada nasilnog dečka Johhnyja (Duryea) spasi naizgled krhku ljepoticu Kitty (Bennett). Naivni Chris će se kao neki 16-godišnji zvekan zaljubiti u privlačnu i duplo mlađu zavodnicu koja će povjerovati da je on bogati i uspješni slikar. No, nesretni Chris će se pokazati kao naivni slikar u doslovnom smislu te riječi jer slike koje on stvara iz vlastitog hobija vjerujući da su one bezvrijedne, a da je on potpuno netalentiran, poslužit će Kitty i Johnyju kao prilika za bogaćenje.

Kad likovni kritičar slučajno otkrije slike za koje će ga Johnny uvjeriti da ih je naslikala Kitty, one će postati iznimno tražene i skupe, cijela situacija će se prilično zakomplicirati i rezultirati očekivano katastrofalno za većinu, ali i pomalo ironično. Zanimljivo je kako je "Scarlet Street" možda i prvi holivudski film u kojem kriminalac neće biti na standardni način kažnjen za nedjelo koje je počinio, a nešto takvo vrlo brzo postat će dosta često u američkom filmu. U suštini je ovo još jedna u nizu priča o prosječnom čovjeku koji će se navući u mrežu zlih ljudi koji će iskoristiti njegovu naivnost i ranjivost te ga povesti putem nemorala. Iako "Scarlet Street" zasigurno ne spada u sam vrh Langovog stvaralaštva i ovdje se potvrdio kao vrstan i iznimno sposoban režiser koji je kasnije utjecao na cijeli niz filmaša iz cijelog svijeta. 

IMDB LINK 

Primjedbe