SHINE (1996,AUS) - 8/10


 

Karakterni australski glumac Geoffrey Rush jedinog je Oscara u karijeri (još tri puta kasnije nominiran) osvojio za ulogu u ovoj biografskoj glazbenoj drami Scotta Hicksa koja je ukupno dogurala do sedam nominacija. Rushov zlatni kipić za glavnu mušku ulogu bila je na kraju i jedina potvrđena nominacija za "Sjaj", dramu snimljenu po životu stvarne osobe odnosno po životu australskog koncertnog pijanista Davida Helfgotta, koji je u mladosti doživio živčani slom da bi se kasnije i u teškom rastrojenom stanju vratio nastupima. Bio je "Shine" i gotovo klasična biografska filmska priča, a uloga koju je odglumio Rush tradicionalno je jedna od onih kakve glasači akademije vole. Čim se netko primi uloge stvarne osobe u biografskom filmu, a ako je ta osoba još fizički ili mentalno bolesna, automatski tom istom glumcu ili glumici rastu šanse za osvajanje Oscara, no bez obzira na to činjenica je da je Rush odradio sjajan posao.

Sve do tada Geoffrey Rush je uglavnom nastupao u kazalištu (zanimljiva je trivija da je neko vrijeme za ranih kazališnih dana bio cimer s Melom Gibsonom) uz povremene epizodne uloge u serijama ili filmovima, a nakon "Sjaja" gotovo potpuno se posvetio filmu. Već u uvodnoj sceni njegovog Helfgotta upoznajemo kao potpuno rastrojenog čovjeka koji za vrijeme olujne noći upada u restoran, a potom se vraćamo u prošlost i Davida upoznajemo kao dječaka, potom kao i mladića koji je iznimno talentirani pijanist. Pod patronatom strogog oca, Židova koji je preživio nacistički koncentracijski logor, David odlazi na natjecanja, a njegov talent ubrzo će biti prepoznat i lokalno, kao i globalno. No, vječni strah da će razočarati zahtjevnog i striktnog oca koji ga je tiskao preko granica, kao i strah da je svojim odlaskom na studij u Veliku Britaniju izdao obitelj, pogurnut će mladog pijanista u ludilo.

Nakon jednog koncerta u Londonu, on će na pozornici doživjeti mentalni slom i završiti u mentalnoj instituciji, a godinama kasnije ponovno će se početi socijalizirati i vraćati sviranju. Bio je "Shine" jedna od onih tipičnih inspirativnih priča o čovjekovom potpunom poniranju i padu, a potom i povratku, a Hicks je narativu liniju postavio nekako cirkularno pa tako stalno putujemo kroz vrijeme te paralelno pratimo Davidovu životnu priču kao i događaje u sadašnjosti. Iako u prvoj polovici filma Davida kao dijete su utjelovili drugi glumci (Alex Rafalowicz kao dječaka te Noah Taylor kao tinejdžera), Rush je sjajnog glumačkog partnera imao u veteranu Arminu Mueller - Stahlu koji je utjelovio njegovog oca Petera. Čovjeka strogih tradicijskih vrijednosti koji je obitelj stavljao ispred svega i koji je potpuno kontradiktoran tip jer je sina tjerao da bude najbolji koncertni pijanist, a kada se ukazala prilika za usavršavanje kod najboljih učitelja u inozemstvu, nije mu dopuštao da napusti obiteljski dom. 

IMDB LINK 

Primjedbe