STANDING UP, FALLING DOWN (2019,SAD) - 6,5/10


 

Scott (Ben Schwartz) je 34-godišnjak koji se nakon neuspješnog građenja karijere stand-up komičara u Kaliforniji pokunjeno vratio kući u okolicu New Yorka. Skrasio se on opet u domu svojih roditelja i nije mu nimalo jednostavno, ni ugodno jer kad je prije četiri godine otišao za Los Angeles sve je gledao nekako s visoka, kao da je zvijezda. Zbog karijere je tada prekinuo i s dugogodišnjom djevojkom Becky, a u međuvremenu je pogubio kontakte sa svim prijateljima. Sada se vratio kući kao potpuni luzer. Bez para, bez ičega, kao 34-godišnjak koji živi kod roditelja, dok se većina njegovih prijatelja poženila i imaju djecu, on se i dalje ponaša kao da je u ranim dvadesetima.

No, igrom slučaja Scott će se sprijateljiti sa 65-godišnji dermatologom i alkoholičarem Martyjem (Billy Crystal). Iako će se upoznati tako da će se pijani Marty popišati po Scottu u zahodu u lokalnom baru, vrlo brzo njih dvojica će se zbližiti i postati dobri prijatelji. To i ne čudi jer imaju puno toga zajedničkog, cijelu seriju donošenja krivih odluka u životu i pokušaja započinjanja iznova. Naizgled divlji šaljivdžija Marty zapravo je nesretna osoba kojem su umrle dvije supruge, već odrasla djeca ne razgovaraju s njim, a on se odlučio prepustiti i živjeti onako kako želi. Baš kao i Scott, i Marty je zapravo nevjerojatno duhovit, ali dubinski nesretan čovjek. Osoba koja je svjesna da je u životu napravila cijeli niz pogrešnih odluka i koja je svjesna da ono što se nekoć sjebalo sada ne može premotati i vratiti unatrag.

Bio je "Standing Up, Falling Down" jedna od onih gorsko - slatkih priča o usponima i padovima koja sasvim solidno funkcionira prvenstveno zahvaljujući izvrsnoj kemiji između dva glavna lika. Uloga Martyja je kao stvorena za već pomalo zaboravljenog Crystala, dok je i Schwartz u jako dobroj formi. Snimio je prema scenariju Petera Hoarea, dugometražni debitant Peter Hoare dopadljiv, simpatičan, čak i duhovit film koji u početku možda i djeluje kao kliše o luzeru koji se podvijenog repa vraća kući, no ulaskom Martyja u njegov život ova će priča krenuti nešto drukčijim smjerom. Baš kao što sam naziv filma kaže i život je jedna neprekinuta serija uspona i padova, a kad će biti u najgorim trenucima ova dva tipa pronaći će jedan drugoga kao najboljeg prijatelja i oslonac, s kojim mogu otvoreno porazgovarati i razumijeti se. Ali i nekoga s kim se mogu dobro razbiti u cugi u lokalnom baru. 

IMDB LINK 

Primjedbe