SWEET THING (2020,SAD) - 7/10


 

Alexandre Rockwell nezavisni je američki filmaš koji je široj publici i dalje vjerojatno najpoznatiji kao jedan od četiri režisera kultnog omnibusa "Four Rooms", no već gotovo 40 godina snima on uglavnom male, dirljive priče o običnim i prosječnim ljudima kakve svakodnevno susrećemo negdje na ulici. Takav je i "Sweet Thing" kojim se predstavio na festivalu u Berlinu i riječ je o još jednoj stiliziranoj, gorkoslatkoj americani snimljenoj (uglavnom) u crno - bijeloj tehnici kamerom iz ruke. U središtu pažnje ove živopisne, meditativne i simpatične melodrame su dvoje djece iz siromašne obitelji koja su uglavnom prepuštena sama sebi. Iako žive u siromaštvu, 15-godišnja Billie i koju godinu dana mlađi Nico, djeca su s bujnom maštom i velikim snovima koja žive s ocem alkoholičarem Adamom (Will Patton).

Nakon što stari završi na rehabilitaciji, Billie i Nico završit će kod majke Eve (kako bi se drukčije mogla zvati ako je stari Adam) koja ih je ranije napustila i njenog novog partnera, nasilnog kretena Beaua. Ondje će Billie i Nico upoznati podjednako izgubljenog i zapuštenog dječaka Malika te će njih troje zajedno pobjeći u ukradenom autu i zaputiti se prema Floridi nakon što Beau pokuša seksualno napastovati Billie i nakon što njena majka povjeruje svom dečku, a ne kćeri. Bio je "Sweet Thing" jedan od onih lirskih filmova u kojima je narativna linija tek nužno zlo, a fino je Rockwell uspio postići pomalo anahronistički dojam od kojeg nam je nejasno zbiva li se radnja u današnjici ili negdje devedesetih. Na kraju, to zapravo i nije važno, jer snimio je Rockwell dirljivu i lepršavu stiliziranu dramu u kojoj se crno - bijela fotografija povremeno mijenja onom u boji koja djeluje i pomalo nostalgično.

Zanimljivo je kako su djecu u filmu odnosno Billie i Nicoa odigrala Rockwellova djeca u stvarnom životu (koja su se pojavila i u njegovom prethodnom filmu "Little Feet" snimljenom 2013.), dok njihovu majku igra njihova majka i Rockwellova žena u stvarnom životu (već pomalo zaboravljena Karyn Parsons koje se vjerojatno najbolje sjećamo po ulozi smotane sestrične Willa Smitha, Hilary u "Princu s Bel Aira"). Iako na prvi pogled "Sweet Thing" možda i djeluje eskapistički, bezbrižno kao neka moderna bajka, upoznat ćemo ovdje i onaj najniži, groteskni američki lowlife kakav smo recimo imali prilike vidjeti u filmovima kao što je "Beasts of the Southern Wild" ili filmovima još jednog nezavisnog američkog filmaša, Harmonyja Korinea. I ovdje zapravo na jedan neobičan, poetičan i dirljiv način dobivamo uvid u život ljudi sa samog dna američkog društvenog taloga i upoznajemo ljude koji sanjaju i maštaju o nekim boljim i sretnijim životima iako je očito da je tako nešto za njih gotovo nedostižno. 

IMDB LINK 

Primjedbe