TAMMY'S ALWAYS DYING (2019,KAN) - 6/10


 

Točno istog dana svakog mjeseca, kada na alkohol i drogu spraši socijalnu pomoć, sredovječna lowliferica Tammy (gotovo neprepoznatljiva "kućanica" Felicity Huffman) ide se baciti s mosta. Njena kćer Catherine (Anastasia Phillips) već dobro zna taj ritual i svaki put ona je također na mostu i odgovara mamu od njenog plana. Catherine je konobarica koja je cijelog života donosila jednu za drugom pogrešne odluke, a ktome joj se još mama konstantno miješa u život, a situacija će se dodatno pogoršati kada Tammy dijagnozisticiraju terminalni karcinom. Catherine će se tada vratiti mami kako bi brinula o njoj, a usput će se prijaviti i na popularnu televizijsku emisiju u kojoj se eksploatiraju takvi nesretnici kako bi ispričala svoju životnu priču.

Bila je ovo još jedna u nizu socijalnih drama, čak s primjesom tragikomedije i crne komedije koja ipak nije do kraja profunkcionirala. Bio je "Tammy's Always Dying" i redateljski prvijenac za ne pretjerano poznatu glumicu Amy Jo Johnson, koja se još od 90-ih probijala ulogama uglavnom u nekim tinejdžerskim serijama. I dok je mama ovdje potpuno dignula ruke od života i već se potpuno pomirila da će u bijedi, siromaštvu i jadu dočekati smrt koju toliko priželjkuje, kćer i dalje sanjari o nekom boljem životu od konobarenja u nekoj rupčagi i stalnog natezanja s mamom koja kao da je ne pušta. Zašto već jednom ne umreš, pitat će Catherine u jednom trenutku Tammy, nakon što joj ova kaže da su oni nitko i ništa i da će tako biti zauvijek.

Premijerno je "Tammy's Always Dying" prikazan na festivalu u Torontu, a Catherine istovremeno kao da priželjkuje maminu smrt koja će je na neki način osloboditi, ali i strahuje od tog neminovnog čina. Apsurd će doći na još višu razinu kad se pokaže da Tammy odlično reagira na terapije i da vjerojatno ipak neće umrijeti, bez obzira što je cijelog života bila pijandura i klošarica, prava lowliferica. A Catherine se već predbilježila za nastup u TV-showu u kojem se kao fol pomaže sličnim ljudima koji su se zatekli u nezavidnim situacijama, a zapravo se na najgori mogući način eksploatira njihova tragedija i patnja. Uhvaćena negdje na pola puta između žrtvovanja za mamu i prodaje svoje priče takvom bijednom programu, Catherine će morati odlučiti hoće li njen život bez Tammy zaista bolji. 

IMDB LINK 

Primjedbe