THINGS HEARD AND SEEN (2021,SAD) - 7/10


 

Catherine Clare (Amanda Seyfried) je restauratorica umjetnina koja će s mužem profesorom umjetnosti Georgeom (James Norton) i četverogodišnjom kćeri Franny nevoljko iz Manhattana preseliti u provincijsku unutrašnjost države New York gdje je George dobio posao na malom sveuličištu. Vrijeme radnje je 1980. godina, a nastanit će se oni u izoliranoj kući izgrađenoj još u 19. stoljeću za koju će se ispostaviti da ima dugu povijest i da je nastanjuju duhovi. No, film koji je prema romanu "All Things Cease to Appear" Elizabeth Brundage napisao i režirao dvojac Shari Springer Berman i Robert Pulcini (American Splendor, The Nanny Diaries), pokazao se kao posve netipični gothic horor kakav se na prvu mogao očekivati.

Najbolje bi se "Things Heard and Seen" moglo opisati kao miks standardiziranog gothic horora s pričom o raspadu jedne obitelji u kojem ovo drugo funkcionira ne samo daleko, daleko bolje, već i puno strašnije i jezivije. Sve do ipak nedorečenog kraja koji je donekle narušio kvalitetu cijelog ovog filma, priča se tu razvija sasvim dobro i sasvim mudro, a kvalitetnim izvedbama je nose ponajviše Sayfried i Norton. I prije nego što George počne šarati i upuštati se u vanbračne avanture, počet će se nazirati pukotine u odnosu između ovih supružnika i bit će nam jasno da to nije jedan od onih idiličnih brakova kakvim se vole prikazivati prema van. Iako djeluje karizmatično i šarmantno, postat će nam brzo jasno da je George patološki lažljivac i čovjek s izrazitim narcističkim porećemajem spreman na sve, a razotkrivanje njegovog karaktera i osobnosti ići će polako.

S druge strane, Catherine se u početku čini kao jedna od onih ženica koja se ne usudi ništa reći mužu koji je manipulacijama drži pod kontrolom, no očito je to vrijeme prošlo jer će se i ona s vremenom pretvarati u snažnu i odlučnu osobu. Nosi "Thing Heard and Seen" u sebi brojna iznenađenja koja se čak toliko ne tiču hororskog dijela, već upravo u karakternim transformacijama likova, posebno Georga koji će me na trenutke posjetiti na Nicholsonovog Jacka Torrancea u kultnom Kubrickovom "Shiningu". Naravno da se ova dva filma ne mogu uspoređivati no po kvaliteti, ni po značaju, no definitivno ovaj mračni psihološki triler / drama nije tako loš kao što pokazuje trenutačna ocjena na IMDB-u. 

IMDB LINK 

Primjedbe