VERDICT (2019,FIL) - 7,5/10


 

Vodi nas ova šokantna gotovo pa doku-drama na Filipine gdje se tamošnji mladi filmaš Raymund Ribay Gutierrez na upečatljiv način pozabavio jednom univerzalnom temom. Nasilje u obitelji prisutno je svuda. Od najrazvijenijih zemalja svijeta i dugogodišnjih demokracija pa do onih koje su još dosta primitivne, zaostale i u kojima vlada totalitarizam. Najjači adut debitantskog Gutierrezovog filma je nevjerojatna uvjerljivost i djeluje sve to gotovo kao dokumentarac, a ne kao igrani film. Posebno je intenzivan i šokantan uvodni dio filma koji kreće odmah u glavu, brutalnim premlaćivanjem žene od strane pijanog i drogiranog muža. Dok Joy priprema večeru za svoju kćer u jednom od onih sklepanih kućeraka Manile, u stan upada njen muž Dante pijan kao Vladimir Šeks u najboljim danima.

Iz čistog mira počinje je mlatiti i to zaista divljački, a kako bi se obranila od nasrtaja divljaka, Joy će u jednom trenutku potegnuti nož i lagano ga porezati po ruci. Odmah će ona takva izbubetana, krvava i ošamućena, skupa s kćeri kojoj je također razbijena glava, krenuti prema policijskoj postaji kako bi prijavila ono to se dogodilo. Nakon što policija pokupi Dantea koji se pijan sakrio u kući svoje majke i vjerojatno se najbolje ni ne sjeća što se dogodilo, oboje će završiti prvo na policiji, a zatim i pred sutkinjom za istrage. I krenut će tako cijeli ovaj mučni postupak jer će Dante, naravno, angažirati odvjetnike čiji će zadatak biti njega zapravo prikazati kao žrtvu. Kako bi se postigla dodatna uvjerljivost i autentičnost sve je to snimljeno kamerom iz ruke na stvarnim lokacijama, a upoznaje nas ova šokantna krimi drama i s načinom na koji funkcionira filipinski pravosudni sustav.

Mladi Gutierrez koji je inače proteže poznatog filipinskog filmaša Briliantea Mendoze (čiji je naturalistički stil dobrim dijelom i pokupio) snimio je ovaj film prema svom kratkom igranom filmu "Judgement" s kojim se 2018. predstavio u Cannesu. Priču je sada očito dodatno razradio, proširio i predstavio se kao još jedan filmaš iz Filipina na kojeg treba obratiti pažnju, a premijerno je "Verdict" prikazan u sekciji Horizonti festivala u Veneciji gdje je dobio posebnu nagradu publike. Bio je ovaj film i filipinski kandidat za Oscara, a prikazan je potom i na brojim uglednim svjetskim festivalima. Riječ je o jednom od onih problemskih filmova koji skreću pažnju na određenu problematiku u pojedinoj zemlji, no bez obzira na to uspio je Gutierrez snimiti dinamičan, intenzivan film koji ne gubi na tempu i koji je iznimno kvalitetan i uvjerljiv.

IMDB LINK 

Primjedbe