VOID (2018,FIN) - 7/10


 

Ova minimalistička humorna drama snimljena praktički bez budžeta trijumfirala je u izboru za najbolji finski film 2018. godine. Uz nagradu za najbolji film, "Void" ili "Tyhjiö" u originalu donio je i nagradu za najboljeg režisera Aleksiju Salmenperäu, koji je u početku planirao snimiti posve drukčiji film. No, nakon što je finski HAVC odbio financirati njegov projekt, on i dvoje glavnih glumaca, Laura Birn i Tommi Korpela dodatno su se zainatili. I napravili dopadljivu i fino promišljenu humornu dramu koju su u razdoblju od četiri godine snimali kada bi svi uspjeli pronaći rupe u rasporedu. Korpela je Eero, sredovječni književnik koji je već pet godina u stvaralačkoj blokadi. Nekoć je on bio najpoznatiji i najuspješniji finski književnik, no sada ne može ništa napisati, a stotinu tisuća eura koje je od izdavačke kuće dobio kao predujam za dva romana, već je odavno potrošio.

Eero je u vezi s Pihlom, puno mlađom ambicioznom glumicom koja je najveća finska zvijezda i taman se probija i na svjetskom tržištu. Slučajno ili ne, poklopilo se da otkako je u vezi s Pihlom, Eero nije uspio napisati ni slova, a sve ga je to pogurnulo prema depresiji. Naravno da to utječe i na njihovu vezu, čini se da nitko od njih dvoje nije spreman žrtvovati vlastitu karijeru, a sa svojim nezadovoljstvom i depresivnim ispadima, beskomproisni i tvrdoglavi Eero kao da je svoj najveći neprijatelj i kao da čini sve da Pihlu otjera od sebe. Djeluje ova humorna drama i stilski i vizualno dosta neobično. Snimljeno je to crno - bijelom kamerom koju tek u rijetkim trenucima prekidaju scene u boji, a najčešće se one odnose na filmske scene koje Pihla trenutačno snima.

Iako je cijeli film snimljen pomalo gerilski, bez pravog scenarija i s pregršt improvizacije, a u film je ubačeno i dosta toga iz stvarnog života glumaca, pokazao se "Void" kao prilično zanimljiv film. Kao satirična humorna drama kojom se pomalo i ironizira život umjetnika, ali se ujedno bavi i nekim važnim temama kao što je problematika privatnog života ili njegovog nedostatka kod ljudi koji su poznati u nekom području djelovanja. Otvara ovaj film i pitanja o konfliktima između onoga što smatramo pravom i istinskom umjetnošću te komercijalnim kičem na koji često ti pravi umjetnici moraju pristajati. Upravo u tome je i najveći problem između Eera i Pihle jer dok on vjeruje da si netko tko se smatra umjetnikom ne smije dopustiti prihvaćanje projekata u koje ni sam ne vjeruješ, Pihla će činiti upravo to. A to će, na kraju, i dovesti do prekida njihove veze, ali i do promjene u Eerinom razmišljanju da se ipak ne može tako crno - bijelo gledati na svijet oko sebe i da se ponekad mora i pristati na neke kompromise.

IMDB LINK 

Primjedbe