NIGHT IN PARADISE (2020,KOR) - 7/10


 

Park Hoon-jung prvo se predstavio kao talentirani scenarist (dovoljno je reći "I Saw the Devil"), a potom se i sam prebacio na režiju te je već drugim filmom, gangsterskom krimi dramom "The New World" postigao i komercijalni uspjeh, ali i status kod kritike. Pomalo na tragu tog filma je i "Night in Paradise", još jedna krimi drama kojom se predstavio u popratnom programu festivala u Veneciji, a film je potom otkupio i Netflix. Iako je ovo još jedan u nizu pomalo mračnih korejskih krimića kojima dominira tematika osvete i premda Park ovdje i ne donosi ništa suštinski novoga, bio je "Night in Paradise" kvalitetan krimić kojim se ovaj Koreanac opet potvrdio i kao dobar scenarist i redatelj. Snimljeno je ovo s puno stila, a osveta će se ovdje servirati ne samo dok je vruća, već i u nekoliko slijedova.

Tae-gu je ubojica za kriminalnu organizaciju kojoj je na čelu Yang, a ovaj šutljivi i misteriozni tip čak pomalo podsjeća na glavnog junaka Jee-won Kimovog "A Bittersweet Life". Nakon što odbije ponudu rivalske mafije da promijeni stranu i počne raditi za njih jer se želi potpuno povući iz takvog života kako bi brinuo za bolesnu sestru i nećaka, to će rezultirati ubojstvom njegove sestre i nećaka. Iz osvete će Tae-gu pobiti i šefa te kriminalne organizacije i njegove pobočnike, a njegov nadređeni organizirat će mu privremeni smještaj na otoku Jeju prije nego što bude poslan u Vladivostok, gdje bi ga trebala zaštititi ruska mafija. No, Tae-gu je potpuno nesvjestan da ga se njegova organizacija odrekla i izdala ga, a na otoku koji je turistički orijentiran, on će skrovište pronaći kod tipa koji je i sam nekoć bio član kriminalne organizacije, Kuta.

S Kutom živi i njegova kćer, terminalno bolesna Jae-yeon, a dvoje ljudi koji i nemaju više što za izgubiti i baš i nemaju puno razloga za život, nekako će se povezati. Lako je za pretpostaviti da skrivanje na otoku Jeju baš i neće ići onako po planu jer naravno da kriminalci čeznu za osvetom, a vrlo brzo nasilje će se preliti i u ovo turističko mjesto. Ljubitelji žestokih i krvlju natopljenih krimića vjerojatno ne bi trebali promašiti s "Night in Paradise", koji je možda bio mrvicu prerazvučen i radnja mu se, posebno u početku, razvija prilično sporo. No, Parku se mora priznati da je uspio osmisliti prilično kompleksne likove (od kojih neki mogu podnijeti više batina nego Rocky i Rambo zajedno!) i da je uspio izbjeći često upadanje u stereotipne situacije. 

IMDB LINK 

Primjedbe