NIGHT STALKER: THE HUNT FOR A SERIAL KILLER (2021,SAD) - 7/10


 

Posljednjih godina zaista imamo hiperprodukciju sadržaja o serijskim ubojicama, neriješenim ubojstvima, mračnim zločinima i sličnim gadarijama iz novije američke povijesti. O nekim "najslavnijim" serijalcima poput Mansona, Bundyja ili sličnih snimljeno je i više filmova, serija i dokumentaraca, a sada je na red stigao i ubojica koji je sijao strah i kaos po Kaliforniji sredinom osamdesetih. Umjetničko ime tog manijaka bilo je "Night Stalker" i definitivno je on jedan od najjezivijih serijskih ubojica u američkoj povijesti. I dok je većina tih bolesnika imalo neku matricu po kojoj su ordinirali, Night Stalker ili Richard Ramirez mogao bi se opisati kao pravi tornado nasumičnog nasilja i užasa. Na kraju je ovaj luđak osuđen za 13 ubojstava, 5 pokušaja ubojstava, 11 silovanja, 14 provala, a to je vjerojatno tek fraktal svega onoga što je počinio.

Fino nas kreatori ove serije uvode u priču i nude pozadinu cijelog slučaja jer početkom osamdesetih u okrugu Los Angeles godišnje se događalo oko tisuću ubojstava. No, serija ovog manijaka šokirala je praktički sve jer on uopće nije birao žrtve već je naizgled nasumično upadao u domove ljudi, bez obzira bi li oni muškarci ili žene, stari ili mladi, bijelci, crnci, latinosi ili azijati te ih mučio pa ubijao. Kroz ovu priču nas vode dva detektiva koja su radila na njegovom slučaju, Gil Carrillo i Frank Salerno, a uz brojne arhivske snimke vidjet ćemo tu i neke od preživjelih žrtava napada ili članove obitelji ubijenih, kao i neke novinare koji su tada pokrivali taj slučaj. No, za razliku od dobrog dijela sličnog true crime sadržaja koji sam gledao, "Night Stalker" ostao je dosta tanak, površan i nekako suhoparan jer ovdje zapravo ne dobivamo gotovo ništa što se i ranije nije znalo.

Do u najsitnijih detalja saznajemo kako je izgledala istraga, kronološki su poredana sva ubojstva i ostali zločini za koje je na kraju Ramirez osuđen. Sve je tu prepuno krvi, sotonističkih simbola koje je ovaj luđak crtao na pojedinim mjestima zločina, straha, užasa i svega što ide. Od starta nam je jasno da je Ramirez prava personifikacija onoga što često volimo nazvati iskonskim zlom, no osim same istrage i onoga što je išlo uz nju, nema tu puno toga. Djelovala mi je na trenutke ova četverodijelna dokumentarna serija kao previše razvučena epizoda neke od onih nekoć popularnih serija o istragama. U odnosu na brojne slične sadržaje koje sam imao priliku gledati posljednjih godina, bilo je ovo nekako premalo intrigantno, bez nekih iznenađenja koja se uvijek očekuju u ovakvim pričama, a naracijski dosta dosadno i monotono. Iako ne treba uopće dvojiti da će oni koji vole ovakve true crime sadržaje i u "Night Stalkeru" pronaći nešto za sebe. 

IMDB LINK 

Primjedbe