THE SPARKS BROTHERS (2021,SAD) - 8/10


 

Poznati britanski filmaš Edgar Wright (Shaun of the Dead, Hot Fuzz, The World's End) u društvu braće Rona i Russella Maela vodi nas u više od pola stoljeća dugu odiseju avangardnog pop benda Sparks. Eto, i Sparks je jedan od onih bendova koje baš nikada nisam slušao, no bio je ovaj biografski rockumentarac gotovo klasični predstavnik ovog žanra. I napravio je Wright očekivano kvalitetan posao predstavivši bend koji se na sceni pojavio krajem šezdesetih godina prošlog stoljeća, a i dalje su oni itekako aktivni. Iako nas kroz priču benda čiji su stalni članovi upravo braća Ron (klavijaturist, skladatelj i tekstopisac) i Russell (pjevač) vode oni sami, na kronološki način uz brojne arhivske snimke te uz mnoge poznate sugovornike saznajemo sve što bismo trebali o ovom bendu.

Iako je Sparks izvorno američki bend i oba brata su rođena u Americi, često su ovaj ekscentrični bend mnogi svrstavali među britanske bendove. Vidjet ćemo da to nije bez vraga jer su se prvi puta početkom sedamdesetih Sparks proslavili upravo u Britaniji, a sljedećih pola stoljeća za njih je proteklo u usponima i padovima. Nestancima sa scene i povratcima, a u ovih pola stoljeća snimili su čak 25 albuma, radili glazbu za filmove, operete i tko zna što sve ne. Bez obzira što nikada nisu uspjeli postići željeni komercijalni uspjeh i status pop zvijezda, braća svo to vrijeme nisu odustajala. Iako oni ne skrivaju da su se svo vrijeme nadali komercijalnom uspjehu, slavi i obožavanju što već ide uz taj status, postat će nam jasno da je to zapravo bilo iluzorno očekivati. Vidjet ćemo kako su svo to vrijeme bili prečudni da bi bili popularni i da su svojim stalnim promjenama zvuka i transformacijama često zbunjivali vlastitu publiku.

Premda su se nadali uspjehu, nisu oni sve te godine željeli odstupiti od svoje kreativne vizije i popuštati pa su se u svojim često autoironičnim pjesama čak i šalili na vlastiti račun, ali i provocirali glazbenu industriju koja ih nikada nije shvaćala preozbiljno. Iako nikada nisu postali posebno popularni, uz Wrightov dokumentarac u kojem je okupio zaista niz relevantnih sugovornika, shvatit ćemo koliko je ovaj dvojac svo to vrijeme bio inovativan i kako su u mnogo čemu bili puno ispred svog vremena. Kako su utjecali na mnoge puno uspješnije glazbenike kojima je uspjelo ono što nije uspjelo njima, a njihovu ulogu možda je najbolje u finišu filma opisao američki kantautor Beck. On je Sparks istaknuo kao iznimno važan dio glazbenog eko sistema iz čijih su ideja i muzike mnogi poput pčela pokupili nešto i pretvorili to u med odnosno u uspjeh, slavu i novac. Sve ono što nije uspjelo braći Mael, koji i dalje ne misle stati iako su obojica već odavno prošli sedamdesetu godinu. 

IMDB LINK 

Primjedbe