CURRENT SEA (2020,SAD) - 7/10

 


U posljednje vrijeme snima se zaista cijelo more dokumentarnih filmova koji problematiziraju onečišćenje i uništenje okoliša, klimatske promjene i slično što bismo mogli smjestiti u neki environmetalistički podžanr. U ovom istraživačkom dokumentarcu koji funkcionira i kao uzbudljivi triler redatelj Christopher Smith pozabavio se temom ilegalnog ribarenja u Kambodži. Iako je ilegalno ribarenje i pretjeran izlov ribe te ostalih morskih stvorenja vjerojatno univerzalan problem, situacija u Kambodži posebno je zanimljiva. Ova azijska zemlja graniči s jedne strane s Vijetnamom, s druge s Tajlandom, zemljama koje su očigledno već prilično opustošile svoj riblji fond pa tamošnje ribarice zato upadaju i u kambodžanske vode.

I ne bi to sada vjerojatno ni bio takav problem da vrsta ribarenja koju ćemo vidjeti ovdje zaista nije zastrašujuća i posve nenormalna. Kroz ovu priču nas vodi Matt Bloomberg, mladić koji je nekoć u Australiji bio sportski novinar, a nakon što je preselio u Kambodžu počeo se baviti istraživačkim novinarstvom. Njega će put dovesti do Paula Ferbera, britanskog ronioca koji se također nastanio u Kambodži i dao si je nimalo jednostavnu misiju zaštite tamošnjeg podmorja i očuvanja ribljeg fonda. Uz skupinu entuzijasta Ferber pokušava ishoditi zaštićeno područje mora kako bi se riblji fond mogao obnoviti, a vrlo brzo postat će nam jasno i od čega.

Ne bore se ovi ljudi protiv klasičnog ribarenja u kojem tradicionalni ribari bace mreže i upecaju koju trlju, pišmolja i cipla. Vidjet ćemo kako ovdje postoji tehnika koja se naziva Trawling i ona podrazumijeva doslovno oranje cijelog morskog dna i izvlačenja u mrežama apsolutno svega što se nađe na putu. Nakon što određenim područjem prođe takva gusta mreža za čije je dno pričvršćena neka teška konstrukcija kako bi mogla orati po dnu, a za svaki slučaj još je dodatno pojačana strujom, na dnu mora doslovno ostaje spaljena zemlja. Nestaje ondje apsolutno sve što se nalazilo, a u mrežama se nađe i hrpetina mlade ribe, rakova, morskih konjića i sličnog što se i ne može konzumirati i to se naravno mrtvo potom baca natrag u more. Pratimo tako u "Current Sea" skupinu entuzijasta koja se pokušava boriti protiv ilegalno-ribarske žgadije i tehnike koje su osmislili kako bi nešto uspjeli spasiti.

IMDB LINK 

Primjedbe