WORTH (2020,SAD) - 6,5/10


 

Može li se izračunati vrijednost ljudskog života? Pitanje koliko nečiji život vrijedi novaca itekako zvuči hladno, nimalo empatično prema onima koji su ostali bez bliske osobe, no činjenica je da danas postoje brojni sudski i parnični postupci u kojima se to izračunava po različitim parametrima i potom određuje iznos odštete. Upravo tim pitanjem bavi se drama koju je prema scenariju Maxa Borensteina (Godzilla) po istinitim događajima i stvarnim ljudima režirala Sara Colangelo (The Kindergarten Teacher). Pitanje koliko novca vrijedi nečiji život naći će se pred pravničkim timom koji će pokušati doći do pravednog rješenja za plaćanje odštete obiteljima poginulih nakon terorističkog napada 11. rujna 2001. godine.

Eto, prošlo je od tog događaja više od 20 godina, a i dalje je to vjerojatno iznimno bolna i teška tema za Amerikance. Snimljeno je u ova dva desetljeća bezbroj igranih i dokumentarnih filmova o 11/9, no tema koju obrađuje "Worth" baš se i nije previše spominjala i malo tko je uopće razmišljao o tome. Vrlo brzo nakon terorističkog napada, američka vlada osnovala je fond za kompenzaciju obitelji žrtava, a nimalo ugodan i jednostavan zadatak određivanja koliko bi kome trebalo pripasti odštete prihvatio se pravnički tim na čelu s Kenom Feinbergom (Michael Keaton). Vrlo brzo shvaćamo da je on sposoban odvjetnik koji se specijalizirao za parnične postupke u kojima se isplaćuju odštete obiteljima poginulih. Iako nam je jasno da je on pošten čovjek i da je krenuo u taj nezavidni zadatak s dobrim i pravednim namjerama, shvatit ćemo da je on čovjek koji baš i nema neku socijalnu inteligenciju.

Djeluje on neosjetljivo, kao da ne zna komunicirati s "običnim" ljudima, a sve poginule pokušat će on ubaciti u određenu formulu te izračunati koliko je svaki od njih bio vrijedan. Po određenim parametrima izračunat će koliko je nečija obitelj smrću voljene osobe izgubila u financijskom smislu. Vrijede li jednako životi nekog CEO-a i domara koji su stradali na istom mjestu, jedno je od pitanja s kojim će se boriti Feinberg i njegov tim. No, pitanje koje su si postavili Feinberg i njegov tim, kao i tim autora ovog filma pokazao se kao dosta težak za prebacivanje na filmsko platno tako da i sve ovo djeluje nekako suhoparno. Iako ima tu mnogih likova koji cijeloj ovoj priči dodaju neki ljudski, empatični element, djelovao mi je "Worth" kao neki od onih tipičnih televizijskih filmova.

IMDB LINK 

Primjedbe