ROUGE / RED SOIL (2020,FRA) - 8/10


 

Mlada medicinska sestra Nour (Zita Hanrot) vratila se kući nakon što je nesretnim spletom okolnosti preminula pacijentica u bolnici u kojoj je radila. Na nagovor oca Slimanea (Sami Bouajila) zaposlit će se ona u tvornici kemikalija u kojoj on radi već tridesetak godina i u kojoj je šef sindikata. Prihvatit će Nour posao medicinske sestre u tvornici, no vrlo brzo postat će joj jasno da se nešto jako čudno tu događa. Brojni radnici na pregledima nisu bili i po 15 godina, nitko se ne odaziva na njene pozive, a zvono za uzbunu će dodatno zazvoniti kada jedan od radnika doživi nesreću u tvornici te njen otac bude taj koji će čovjeka nagovoriti da ništa ne prijavi.

Ubrzo će Nour upoznati i freelance novinarku Emmu (Céline Sallette) koja istražuje razne nepravilnosti oko tvornice, zagađenja, nezdrave uvjete rada za radnike, zataškavanja i malverzacije na temelju kojih tvornica i dalje dobiva dozvole za rad. Kad shvati što se događa, Nour će postati zviždačica i pokušat će Emmi dobaviti materijalne dokaze kako bi se potvrdilo sve ono što se ionako zna, no osim što će ugroziti vlastiti posao, dovest će se u situaciju da ostane bez obitelji. Kao što je to često slučaj, ova tvornica praktički je jedino radno mjesto za više od 200 ljudi iz provincijskog gradića, a iako su vjerojatno svi oni svjesni da ne samo toksičnim otpadom zagađuju okoliš, već da i uništavaju vlastito zdravlje, svi oni imaju određeni zavjet šutnje i ne žele da nešto izađe van.

Bio je "Rouge" ili "Red Soil" još jedan od filmova tematski na tragu "Erin Brockovich", aktivističkih trilera - drama o aktualnoj problematici snimljena po stvarnim događajima, no situacija je po Nour tim gora jer je cijela njena obitelj vezana uz tvornicu. Njen stari je neformalni vođa radnika i osoba od povjerenja vlasnika koji kćeri jasno daje do znanja da nije oduševljen njenim ponašanjem, a i Nourina sestra upravo se udaje za čovjeka koji također radi u tvornici. Naći će se tako ona u ozbiljnim moralnim dilemama jer itekako je svjesna da se u tvornici događa mnogo toga lošeg, no zna da joj otac i ostali nikad neće oprostiti ako zahvaljujući njoj bilo kakve informacije iscure van.

Trebala je ova kvalitetna triler - drama snimljena u klasičnom naturalističkom stilu kamerom iz ruke biti jedan od filmova prikazanih u službenoj konkurenciji otkazanog Cannesa 2020. godine, a scenarist - redatelj Farid Bentoumi vješto je izbjegao upadanje u stereotipne situacije kad su filmovi ovakve teme u pitanju. Nije tu ništa crno - bijelo i donekle nam može biti jasno zašto se svi ti radnici zubima i noktima bore da tvornica prođe kontrolu inspektorata iako su i sami svjesni da se ondje događa puno toga lošega i za okoliš i za njih same. Posao u tvornici jedino je što imaju i ako se tvornica zatvori, svi oni ostaju bez posla. Besparica i gladna djeca danas ili rak pluća za 10 ili 15 godina, za njih zapravo nema dvojbe, a bio je "Rouge" još jedan u nizu filmova koji sjajno prikazuju sav cinizam i apsurdizam svijeta u kojem živimo.

IMDB LINK 

Primjedbe