THANK YOU FOR THE RAIN (2017,GBR) - 7/10


 

Vodi nas ovaj nagrađivani aktivističko - environmentalistički dokumentarac u kenijsku provinciju gdje ćemo upoznati jednog farmera koji se pokušava baviti tradicionalnom poljoprivredom. Kisilu se u istom tom selu rodio, odrastao je, no iz njega je pobjegao u grad od brutalnog oca. Prisjeća se on kako je njegov otac, također zemljoradnik, bio kronični alkoholičar i kako su kao djeca spavali vani, na otvorenom, kako bi mogli pobjeći od njega kada bi stigao pijan pa ih počeo mlatiti. U međuvremenu otac je umro, Kisilu se vratio kući, sada i on ima svoju višečlanu obitelj i sušta je suprotnost svom ocu. Pokušava on živjeti od svog rada, a ovog živopisnog i zanimljivog tipa pronašao je norveško - britanski dokumentaristički dvojac Julia Dahr i Hugh Hartford.

Zapravo je i Kisilu koator ovog dokumentarca koji u naslovu zaziva kišu, no nije nedostatak oborina jedini problem s kojim se on suočava. Tijekom pet godina nastajao je ovaj film, a sve je počelo kada je Kisilu dobio kameru i počeo bilježiti sve ono što se oko njega događa. Počeo je on snimati svoju obitelj, selo, ali i štete i katastrofe koje su uzrokovale klimatske promjene. Zato se i naslov ovog filma može gledati i pomalo ironično jer kiša koju će Kisilu dugo zazivati ubrzo će se i pojaviti, no bit će to jedna od onih oluja katastrofalnih razmjera koja će doslovno uništiti sve pred sobom. Prometnut će se vrlo brzo Kisilu ne samo u lidera lokalne zajednice, već i aktivista na globalnoj razini koji će se iz svog sela zaputiti u svijet kako bi upozorio vodeće svjetske glave na ono što se događa.

Posljednjih godina zaista smo zatrpani sličnim aktivističkim filmovima koji upozoravaju na problematiku globalnog zatopljenja. I bio je "Thank You for the Rain" jedan od očekivanih, tipičnih inspiritivnih filmova s protagonistom punim energije i želje za promjenom svijeta počevši od svoje lokalne zajednice nabolje. Nakon što je premijerno prikazan na festivalu u Kopenhagenu imao je ovaj film lijep festivalski život i prikazan je na čak 80 festivala diljem svijeta. Kako je čest slučaj s ovakvim aktivističkim filmovima, paralelno s njim uslijedila je i međunarodna kampanja buđenja svijesti među ljudima o promjenama koje se događaju, ali i humanitarne akcije u sklopu kojih su se počeli graditi sustavi za navodnjavanje u istočnoj Africi pomoću kojih se Kisilu i slični mogu nastaviti baviti ovim teškim poslom na škrtoj zemlji.

IMDB LINK 

Primjedbe