DEEP WATER (2022,SAD) - 7/10


 

Bio je ovaj erotsko - psihološki triler i prvi film koji je nakon puna dva desetljeća stanke snimio Britanac Adrian Lyne. Ovaj filmaš na kreativnom vrhuncu bio je osamdesetih i devedesetih kada su se ovakvi erotski trileri štancali na veliko, a upravo je Lyne bio među najzaslužnijima za uspon tog podžanra. Dovoljno je reći "9 i pol tjedana", a uz iznimku kultnog horora-trilera "Jacob's Ladder" i ostatak njegove filmografije (Indecent Proposal, Fatal Attraction, Unfaithful) uglavnom otpada na filmove nabijene erotikom i seksom. Zato i "Deep Water" možda ne samo estetski, već i tematski ima neki retro štih iz 80-ih i 90-ih, a po temi nevjere, ljubomore ovaj film kao da nastavlja ondje gdje je Lyne stao početkom stoljeća s "Nevjernom".

U tom filmu Daine Lane je bila nevjerna supruga koja je muža Richarda Gerea varala s mlađim Francuzom Olivierom Martinezom, a i u "Deep Water" opet je žena ta koja šara i hvata krivine. Od početka nam je jasno da je brak umirovljenog tech-developera Victora (Ben Affleck) i puno mlađe Melinde (Ana de Armas) najblaže rečeno neobičan. Zgodna i zavodljiva Melinda ne libi se pred mužem flertovati s drugim tipovima, čak ih i dovoditi doma, a iako je jasno da u sebi kipi, Victor do podnosi. Iz nekih nerazumljivih razloga ne želi se ljubomorni i bijesni Victor razvesti od supruge koja ga evidentno vara s kim kod stigne, a i ona iz nekih nejasnih razloga ostaje u braku.

Jedan od razloga zašto se ne razilaze zasigurno je i njihova kćer Trixie, a kako vrijeme prolazi sve više se čini kao da Victora takvo ženino ponašanje istovremeno i uzbuđuje barem koliko ga čini ljubomornim i bijesnim. No, praktički odmah na početku filma saznajemo da je jedan od Melindinih ljubavnika nestao, a kako bi uplašio zgodnog mladića s kojim mu žena trenutačno flertuje, Victor će mu reći da ga je on ubio. Već sljedeći dan Victor tvrdi da se šalio, no sad ti znaj je li to zaista bila šala ili je čovjek bio ozbiljan, a tom njegovom izjavom cijela radnja je pogurnuta i do kraja ćemo morati pričekati kako bismo dobili odgovore što se zapravo događa.

Tim više jer je u Vicove riječi povjerovao i njegov susjed pisac Don (Tracy Letts) koji je uvjeren da bi Vic mogao biti ubojica, a čini se da bi to moglo motivirati i njegov novi roman. Tim više jer Vic djeluje nekako hladno, distancirano, a da se naslutiti da se obogatio kreirajući dronove za ubijanje ljudi pa i to može sugerirati da ljudski životi za njega jako malo znače. Djeluje od početka do kraja "Deep Water" iznimno paranoično, misteriozno, a Affleck je u solidnoj formi kao tip kojeg žena stalno vara dok on to naizgled stoički podnosi i pravi se kao da je sve u redu. Scenarij su prema romanu Patricie Highsmith (Strangers on a Train, Mr. Ripley) iz 1957. godine napisali Zach Helm (Stranger than Fiction) i starog Barryja sin Sam Levinson (Euphoria), a bio je to zanimljiv triler o mračnoj ljudskoj strani, opsesiji, paranoji, seksualnoj tenziji i vjerojatno labuđi pjev režisera koji je obilježio jednu epohu.

IMDB LINK 

Primjedbe