DET SOM GÖMS I SNÖ / THE TRUTH WILL OUT (2018-21,ŠVE) - 7/10


 

Već odavno je poznato da su se Skandinavci ispraksirali u snimanju mračnih, policijskih, trilerskih serija, a oni koji vole taj podžanr sigurno neće promašiti ni sa "The Truth Will Out". Nakon što se izmučeni detektiv Peter Wendel (Robert Gustaffson) pojavio 2018. godine, tri godine kasnije stigla je i druga sezona koja se dijelom nastavlja na prvu. Inspirirana je ova serija stvarnim događajima i možda i najpoznatijem pravosudnim skandalom u Švedskoj, a riječ je o tipičnom izdanku Nordic-noira. Nakon što je duže vrijeme proveo na bolovanju zbog mentalnog sloma poslije samoubojstva brata, Wendel se vratio na posao. Dan mu je zadatak da oformi tim koji će se baviti dugo neriješenim ubojstvima, a odmah prvi slučaj kojeg će se Wendel i ekipa primiti, pokazat će se iznimno osjetljiv.

Ispostavit će se da čovjek koji je priznao osam ubojstava povući priznanje i Wendel i njegov tim zaista će shvatiti da je stvarni ubojica na slobodi. Jasno da pravosudni sustav neće samo tako priznati pogrešku, a situacija je tim kompleksnija jer Wendelova bivša žena sada radi za glavnog državnog odvjetnika s kojim je detektiv imao dosta problema u prošlosti. Nakon što mu se ubio brat, Wendel je neko vrijeme bio u ludnici jer je uvjeren da to nije bilo samoubojstvo, već da je netko njegovog brata Urbana, također policajca, ubio i namjestio da izgleda kao suicid. Paralelno s istragom slučaja za koji je zadužen i njegov tip, ovaj mentalno nestabilni tip čiji je život u kaosu, pokušat će doći i do odgovora na pitanja što se dogodilo s njegovim bratom.

Baš kao što je i ranije bio slučaj sa sličnim Nordic-noir serijama, scenografija je tu dosta slična i poznata. Sve je tu nekako hladno, mračno, sivo, slučajevi koji se istražuju su iznimno morbidni i brutalni, a paralelno s istragama zločina pratimo i najblaže rečeno privatni život likova. Osim Wendela u timu će se naći  detektivka koju istražuje unutarnja kontrola jer postoji sumnja da je maznula novac dilerima te detektiv kojem je dosta policijskog posla i planira se prebaciti u prodaju nekretnina. I oni imaju neku svoju prošlost tako da i ta podradnja začinjava ovu mračnu krimi seriju s kojom oni koji vole ovakav podosta mračni policijski žanr sigurno neće pogriješiti.

IMDB LINK 

Primjedbe