DIE GLÄSERNE ZELLE (1978,NJE) - 7/10


 

Iako je ova krimi drama dogurala do nominacije za Oscara u kategoriji najboljeg filma izvan engleskog govornog područja, teško bi se "Die gläserne Zelle" ili "The Glass Cell" moglo nazvati vrhuncem njemačkog filma tog razdoblja. Svejedno, film koji je po istoimenom romanu američke autorice krimića Patricie Highsmith režirao Hans Geissendörfer solidna je kombinacija psihološke drame i krimi - trilera pomalo na tragu filmova kakve je u to vrijeme snimao njegov puno poznatiji i uspješniji sunarodnjak Wim Wenders. U središtu pažnje ovog filma je arhitekt Phillip Braun (Helmut Griem) kojem je nekadašnji poslodavac Lasky smjestio i on je završio u zatvoru zbog prijevare nakon što se zgrada koju je projektirao srušila i poginula je jedna osoba.

Iako je upravo Lasky bio taj koji je štedio na materijalu i podvalio jeftiniji što je na kraju i dovelo do katastrofe, Phillip je osuđen na pet godina zatvora. Svo to vrijeme njegov odvjetnik i najbolji prijatelj David Reinalt (Dieter Laser) pokušava neuspješno dokazati da on nije kriv. No, vrijeme prolazi pa tako nakon pet godina Phillip izlazi iz zatvora i vraća se obitelji, prekrasnoj ženi Lisi (plavokosa Francuskinja Brigitte Fossey koja je na filmu debitirala kao šetogodišnjakinja u Clementovom "Jeux Interdits" iz 1952. koji je dobio Oscara za najbolji strani film) i sinu Timmieju koji ga gotovo uopće i ne poznaje. No, po izlasku iz zatvora Philip pati od paranoje, gotovo pa pravog zatvorskog PTSP-a i on postaje uvjeren da ga žena vara s njegovim odvjetnikom. Iako je odslužio kaznu, Phillip se ne može pomiriti sa sudbinom i želi dokazati da mu je smješteno, a njegovo ponašanje vrlo brzo će se pretvoriti u potpunu opsesiju.

Postajat će sve ljubomorniji na ženu i odvjetnika, ponašat će se sve čudnije i asocijalnije, a sve to rezultirat će u potpuno kaotičnoj i prilično brutalnoj završnici nakon koje će Phillip ponovno doći u sukobe sa zakonom. I to prilično ozbiljne i natjerat će nas sve to da se zapitamo hoće li čovjek koji je očito nevin bio u zatvoru, sada uopće odgovarati za zločine koje je zaista napravio? Iako je priča tu prilično zanimljiva, ostalo je sve to dosta nedorečeno. Tada mladi redatelj kao da se povremeno pogubio u nepotrebnim stiliziranjima, a ni glumačka ekipa nije bila baš na očekivanoj razini.

IMDB LINK 

Primjedbe