METRI SHESH VA NIM / JUST 6.5 (2019,IRN) - 7,5/10


 

Kao da sam već navikao da iz Irana stižu uglavnom klasični art filmovi, socijalne drame, karakterne ili društvene studije pa je zato iznenađenje zbog ovog gotovo pa klasičnog žanrovskog krimića bilo veće. Pa iako je "Metri Shesh Va Nim" u originalu (pod kojim imenom sam ga i pronašao) ili "Just 6.5" napeti policijski krimić, svejedno je film mlade nade iranskog filma Saeeda Roustayija stigao u sekciju Horizonti festivala u Veneciji. Vjerojatno nije teško za pretpostaviti da je Iran jedna od zemalja koje imaju nultu toleranciju za droge. Nije rijetkost ondje da se smrtne kazne izriču dilerima bilo da su uhvaćeni s manjim ili većim količinama droga, a ako je vjerovati ovom filmu, u Iranu ima čak šest i pol milijuna ovisnika.

Prikazuje ovaj krimić kako izgleda rat protiv droga na iranski način, a baš kao i njegov učitelj Ashgar Farhadi, tako je i Roustayi u "Just 6.5" napravio fini miks tradicionalnog iranskog i zapadnjačkog filma. Ima tu pregršt akcije, od sjajnih početnih scena u kojima policajci naganjaju dilera, a on nakon što se riješi paketa cracka, pada u rupu u gradilištu koju potom bager zatrpava dok je policajcima nejasno kud je mogao pobjeći. Taj pronađeni paket droge u ozbiljne probleme će kasnije dovesti i jednog teheranskog krimovaca pošto će ga kolege optužiti da ju je podmetnuo iz prethodne zapljene.

Odjel za droge koji predvodi inspektor Samad (vjerojatno najpoznatiji iranski glumac Payman Maadi) u potrazi je za šefom kriminalnog podzemlja Naserom Khazkadom (Navid Mohammadzadeh). Malo, po malo policija će mu se počinjati približavati hvatajući nižerangirane dilere iz njegove organizacije, a zahvaljujući policijskim metodama koje su očito iste na svim stranama svijeta, Samad i ekipa saznavat će sve više za njih interesantnih detalja. I ništa tu nije crno - bijelo, vidimo da i svi policajci imaju neke mrlje u dosjeima zbog prijašnjih postupanja, a vidimo i kako tu funkcionira i iranski pravosudni sustav.

Dakako da nosi "Just 6.5" i određenu socijalnu notu i društveni komentar jer vidimo ovdje i kako izgledaju ti užasavajući slamovi u kojima žive teheranski ovisnici. Vidimo i pretrpane zatvore u koje se vrlo lako upada, a dosta lako iz njih i izlazi ako imaš dovoljno para i dobre veze. Jasno nam je da je cijeli sustav tu zaista katastrofalan i čovjeku treba malo vremena da shvati kako sve to funkcionira i možda će ovo zvučati čudno, no istovremeno "Just 6.5" pokazuje koliko je iranski policijsko - pravosudni sustav brz i učinkovit, no istovremeno nezamislivo korumpiran i potpuno apsurdan. Svatko tu očito može optužiti svakoga, ljudi se samo izmijenjuju pred sucem koji samo čeka da mu netko ubaci pinkicu, a definitivno je ovo policijski krimić posve različit od onih kakvi se snimaju na zapadu.

IMDB LINK 

Primjedbe