OUTLAWS / LAS LEYES DE LA FRONTERA (2021,ŠPA) - 7/10


 

Španjolac Daniel Monzon prethodno se predstavio s dva dobra akcijska krimića, zatvorskim "Ćelija 211" i dilerskim "El nino". U oba filma u glavnim ulogama je bio poznati španjolski glumac Luis Tosar, a u ovoj coming-of-age krimi drami smještenoj u Kataloniju potkraj sedamdesetih, oslonio se on na neke mlade glumačke snage. Zanimljivo je kako je ugledni Jorge Guerricaechevarria (česti suradnik Alexa de la Iglesie) scenarij napisao prema istoimenom romanu možda i najpoznatijeg živućeg španjolskog pisca, Javiera Cercasa. S obzirom na Monzonove prethodne filmove, i ne čudi da je "Oultaws" ili "Las leyes de la frontera" otkupio Netflix jer film je to kao stvoren za američko tržište. Krimi drama s dosta akcije koja nema pretenzije zagrabiti duboko, a koja je opet nekoliko koplja iznad sličnih sadržaja koje izravno za Netflix snimaju Amerikanci.

Mjesto i vrijeme radnje su katalonski grad Girona u ljeto 1978. godine. Nacho (Marcos Ruiz) je povučeni 17-godišnjak, tip kojeg vršnjaci stalno maltretiraju, a baš on će spletom okolnosti upasti u društvo dvoje nešto starijih kriminalaca. Jedan od njih je Zarco, markantni i glasni vođa lokalne bande, a druga je zavodljiva Tere (Begona Vargas), djevojka kovrčave kose koja će potpuno pomutiti pamet do jučer uzornom mladiću. Posve naivno on će uletiti u to društvo i iako će mu se u početku činiti da je sve to bezbrižna zafrkancija, konačno će se početi osjećati prihvaćeno, a čak će i cura poput Tere na njega obraćati pažnju, vrlo brzo postat će jasno da je to sve samo ne bezazlena banda. Krenut će pljačke, razbojništva, dilanja, čak i sukobi s policijom, a Nacho će vrlo brzo zaglaviti puno ozbiljnije nego što je samo koji mjesec ranije uopće mogao zamisliti.

Najjači adut ovdje je okruženje jer sjajno je prikazana Katalonija kasnih sedamdesetih godina, razdoblje kad se Španjolska tek počela otvarati nakon desetljeća Francove diktature, a mladi su se ondje počeli ponašati kao njihovi vršnjaci u ostalim zemljama zapada. Za Nacha će sve to krenuti i kao svojevrsni bunt protiv načina života koji su mu nametnuli strogi i konzervativni roditelji, no i prije nego što shvati, itekako će on prijeći granicu mladenačkog bunta i ozbiljnog kriminala. Iako se "Outlaws" posve razlikuje od festivalskih, umjetničkih filmova koji se obično uzimaju u obzir za razne nagrade, svejedno je ovaj film imao šest nominacija za Goyu odnosno najbolji španjolski film godine.

IMDB LINK 

Primjedbe