POZITIA COPILULOI / CHILD'S POSE (2013,RUM) - 10/10


 

Rumunji su u posljednjih dvadesetak godina snimili pregršt iznimnih i kvalitetnih filmova, a šokantna i potresna hiperrealistična drama Calina Petera Netzera zasigurno spada u sam vrh. "Pozitica copilului" ili "Child's Pose" meni je možda i najdraži i najbolji film u moru sjajnih filmova iz rumunjskog novog vala, a podjednako je to impresivna društvena kritika kao i karakterna studija koja je potpuno zasluženo pokupila sve nagrade u izboru za najbolji rumunjski film godine. I ne samo to, "Child's Pose" je osvojio Zlatnog medvjeda odnosno glavnu nagradu na festivalu u Berlinu, bio je on i rumunjski kandidat za Oscara (nalažost i za čudo bez nominacije), a čudesna Luminta Gheorghiu bila je nominirana za najbolju europsku glumicu godine.

Gheorghiu je Cornelia Keneres, bogata i uspješna arhitektica, dio je ona društvene elite i svom sinu Barbuu (Bogdan Dumitrache) omogućila je sve privilegije koje obično u ovakvim tranzicijskim društvima imaju djeca bogataša. Već u uvodnim scenama jasno nam je da je svijet njihov i da se ona odlično snašla u močvari postčaušeskuovske ere i sve je ona podredila uspjehu i zadržavanju pozicije. No, iako je uvjerena kako je sinu omogućila sve, on baš i ne želi imati previše veze s njom, a ponašao se on kao tipični predstavnik tranzicijske zlatne mladeži. Barbu kao da je preslikan sin nekog HDZ-ovog moćnika s naših prostora koji može raditi što god hoće i zahvaljujući utjecaju roditelja izvlači se iz svih govana u koja se uvali. Ipak, ovaj puta Barbu se uvalio u prevelika govna jer je pijan vozio prebrzo i pregazio je dijete u siromašnom predgrađu Bukurešta.

Kad sazna što se dogodilo, Cornelia će učiniti sve da pokuša spasiti sina kojem prijeti višegodišnji zatvor. Pokušat će ona povući sve moguće veze, potkupiti koga kod može, čak će otići u posjet obitelji dječaka kojeg je njen sin ubio, a za to vrijeme shvatit će da je i ona izgubila sina. I to odavno jer je Barbu prezire, a uz buđenje zaštitničkog majčinskog instinkta, shvatit će da je ona od sina napravila takvog čovjeka kakav je danas. Istovremeno, iako je posve očito da je njen sin kriv, ona je uvjerena da je Barbu nedužan i učinit će sve da ga izvuče iz problema iako čak i Barbu kako vrijeme prolazi postaje sve svjesniji što je učinio i da ga ništa ne bi smjelo i trebalo osloboditi odgovornosti. Pojavljuju se tu u epizodnim ulogama mnogi poznati rumunjski glumci, no ovu uznemirujuću i potresnu dramu koja kod gledatelja izaziva bijes i ogorčenost, ipak nosi čudesna Gheorghiu.

Uloga Cornelije jedna je od najboljih uloga u filmu u posljednjih desetak godina bez ikakve sumnje, a iako shvaćamo da je to osoba vrijedna prijezira, sve ono što ona čini ovdje, čini iz ljubavi prema sinu. Ljubav je to kakvu valjda jedino majka može osjećati prema svom djetetu i sjajno su Nezer koji je koscenarist s puno poznatijim Razvanom Radulescuom (podjednako impresivna "Smrt gospodina Lazarescua") stvorili njen lik jer je oni ne osuđuju. Cornelia je takva kakva je, svima nam je jasno da je ona tipični produkt posttranzicijskog kapitalizma u kojem su na površinu isplivali identični oportunisti, pokvarenjaci koji gledaju samo sebe i svoje, no nju ovdje vidimo i shvaćamo prvenstveno kao majku. Kao fizički sitnu i krhku ženicu od šezdesetak godina koja puši jednu cigaretu za drugom, no istovremeno ženu nevjerojatne, čak zastrašujuće energije koja ne prihvaća ne kao odgovor.

Kao i velika većina filmova snimljenih u Rumunjskoj posljednjih godina, "Pozitia copilului" također je film o raslojenom društvu nakon pada komunizma i svjetovima koji gotovo pa nemaju doticaja. Sve dok se ne dogodi neka katastrofična situacija poput ove i kada se ljudi poput Cornelije silom prilika moraju zaputiti među one s kojima nema ništa zajedničko. I te završne scene u kojima ona u društvu sina i njegove supruge, žene koju prezire i ne podnosi i smatra da je ona kriva za sve Barbuove probleme, posebno su impresivne. Tek tada nam postaje jasno da Cornelia zapravo i nema nimalo sućuti i obzira prema ljudima koji su ostali bez djeteta, već je zanima isključivo kako izvući neke benefite za svog sina razmetnog. 

IMDB LINK 

Primjedbe