THE CONTRACTOR (2022,SAD) - 6,5/10


 

Chris Pine i Ben Foster kao dva brata zablistali su u sjajnom "Hell or High Water", no ponovno spajanje ovog dvojca u gotovo bratskim ulogama ovaj puta nije ni izbliza tako dobro profunkcionirali. Nisu oni ovaj puta braća po krvi, već su braća po oružju, nekadašnji komandosi koji su nekoć jedan drugome spašavali živote u američkim marincima, a sada su obojica upali u privatni biznis. James Harper (Pine) je upravo otpušten iz vojske jer se otkrilo da je koristio narkotike kako bi tretirao bolove u uništenom koljenu. Takvog ižmikanog i fizički gotovo uništenog veterana, vojska se samo riješila, a jasno da je on u ozbiljnim financijskim problemima.

Ostali su samo na plaći žene (Gillian Jacobs) učiteljice, rate za kredite stižu, a kao spasitelj će se pojaviti njegov prijatelj Mike (Foster) koji već radi za privatnu vojnu kompaniju specijaliziranu za delikatne zadatke. I kako to već ide u sličnim akcijskim trilerima, Jamesu je rečeno da je pos'o dobar i ne pretjerano opasan, a para odnosno 350 tisuća dolara za misiju u okolici Berlina nevjerojatno laka. Naravno da ništa od toga neće biti točno, već će se ispostaviti da im je veteran (Kiefer Sutherland) koji vodi kompaniju puno toga prešutio. Njihova misija je nadziranje bliskoistočnog znanstvenika (Fares Fares) za kojeg postoje informacije da bi mogao raditi za teroriste.

Situacija je delikatnija jer je znanstvenik virolog koji navodno radi na cjepivu za svinjsku gripu, a vrlo brzo postat će jasno da je misija specijalaca koji su inkognito stigli u Njemačku, krađa podataka iz laboratorija. Naravno da će se pokazati da su naivno uletjeli u ovu misiju i da su im životi u opasnosti te da ih se oni koji su ih angažirali, žele riješiti odmah čim im osiguraju ono što trebaju. I bio je "The Contractor" na kraju solidan akcijski triler, pomalo clancyjevski odnosno bourneovski. Conspiracy triler kakvi su bili popularni prije dvadesetak ili nešto više godina i film koji bi nekoć sasvim sigurno imao solidnu prođu u kinima, a danas mu je sudbina streaming. Iako su mu početna izgradnja i osnovna premisa čak i bili zanimljivi i intrigantni, vrlo brzo se "The Contractor" pogubio u klišejima, standardnom raspletu pa i nelogičnostima i od filma koji je režirao zanimljivi egipatsko - švedski filmaš Tarik Saleh (kvalitetni triler "The Nile Hilton Incident") ipak sam očekivao bar nešto više.

IMDB LINK 

Primjedbe