THE SADNESS (2021,TVN) - 6,5/10


 

Još uvijek aktualna pandemija koronavirusa već je poslužila, a sigurno će u budućnosti još i više poslužiti kao inspiracija brojnim filmašima. Takva je situacija i s ovim zaista brutalnim tajvanskim slasherom u kojem krv doslovno teče u potocima i šiklja slapovima. Bio je "The Sadness" i prvi dugometražni film Kanađanina Roba Jabbaza koji se iz nepoznatih mi razloga zatekao u Tajvanu, a horor je to koji se i estetski i stilski posve uklapa u istočnoazijsku kinematografiju. Iako je očito da je budžet tu bio skroman, Jabbaz i ekipa taj su nedostatak nadoknadili odličnom režijom, fotografijom, prostetikom i efektima tako da kada krenu sranja, sve tu izgleda brutalno i moćno.

U središtu pažnje je mladi par, Jim i Kat, a njih će razdvojiti epidemija koja ljude pretvara u poremećene, krvožedne sadiste i silovatelje koji ne mogu kontrolirati svoje nagone. Odmah u uvodu vidimo kako s televizora u njihovoj spavaćoj sobi dopire glas nekakvog virologa koji upozorava da se opasni virus koji je, ako sam dobro shvatio, neka mutacija bjesnoće, počeo širiti. Čujemo i standardne komentare da je virus laž, da mediji opet napuhuju situaciju i šire paniku, kao i da vlada ne misli ništa poduzeti jer se uskoro bliže izbori. Situacija je itekako poznata, no srećom po nas, virus s kojim i dalje imamo posla, pokazat će se kao mačji kašalj za viruščinu u "The Sadness".

Čim izađe na ulicu, Jima će početi napadati do jučer normalni ljudi koji su se zarazili i postali krvožedni manijaci. I nisu to oni klasični romerskovi zobiji koji se vuku i teturaju kao da su pijanci, već ovi tajvanski zomboidi imaju motoričke funkcije identične normalnom čovjeku. Shvatit će Jim da je i njegova draga u opasnosti na drugom kraju grada i zaista će ona zaglaviti u vlaku s brojnim ljudima koji će se početi pretvarati u čudovišta. Krenut će tako bjesomučna potraga za Kat i pokušaj da se spasi živa glava, virus će se nekontrolirano širiti, a raspletom bi posebno mogli biti oduševljeni teoretičari zavjera. Pokazao se "The Sadness" kao jedan od najkrvavijih i najluđih horora u posljednje vrijeme, kao manijakalna jurnjava u kojoj je Jabbaz bio iznimno inspiriran za bezbrojne kombinacije ubojstava i mutilacija.

IMDB LINK 

Primjedbe