TOPSIDE (2020,SAD) - 7/10


 

Debitantski dugometražni film dvojca Celine Held - Logan George premijerno prikazan na tjednu kritike u Veneciji kreće šokantno i zaprepašujuće i ne zaustavlja se. Inspiraciju za film dobili su prema knjizi Jennifer Toth o njujorškim beskućnicima koji žive u tunelima ispod grada, uz podzemnu željeznicu, a ova naturalistička drama snimljena kamerom iz ruke prati sudbinu majke i njene petogodišnje kćeri. Held je sama odglumila Nikki, mladu narkomanku koju život očito nije mazio i koja je s mnogim drugima smještaj pronašla u podzemlju. S njom je i kćer koju naziva Little, petogodišnja djevojčica za koju se da naslutiti da nikad nije ni bila Topside ili na površini grada.

No, njihov život u napuštenim tunelima podzemne će završiti kada grad donese odluku da ih se mora deložirati. Morat će oni tako napustiti male improvizirane domove koje su u podzemlju izgradili do kartonskih kutija, stiropora, a čim stignu gore, shvatit ćemo da je Nikki za svoju kćer u podzemlju stvorila pravi dom. Iako mala vjerojatno i nema ime i nije službeno upisana u knjige rođenih, podzemlje je bio jedini svijet koji je poznavala i ondje je poznavala sve i osjećala se zaštićenom. Kada izađu na površinu, sve to će se promijeniti. Naći će se u gužvi ljudi, na potpuno nepoznatom teritoriju, a djevojčica Zhalia Farmer koja je utjelovila malu mulatkinju djeluje tako prirodno i uvjerljivo. Jasno nam je kako ju je strah, a iako je majka pokušava primiriti, jasno nam je i da je više ne može zaštititi i da se dogodilo ono što se kad, tad moralo dogoditi.

Nikki više ne može zaštititi svoju kćer i nema nikakav plan ili ideju što bi i kako dalje, a pretvorit će se "Topside" u mračnu i šokantnu odiseju ulicama New Yorka u potrazi za prenoćištem i mjestom na kojem bi barem privremeno živjeli. Pretvorit će se to i u tužnu, potresnu i emotivnu tragediju jer narkomanki Nikki je vjerojatno oduvijek bilo jasno da se ne može brinuti za kćer i da bi maloj zasigurno bilo bolje negdje drugdje, no sve do sada to si nije željela priznati. Snimljen je "Topside" gotovo u dokumentarističkom stilu i većina priče ispripovijedana je iz perspektive Little koju peku oči od svjetlosti i sunca čim izađu na površinu i potpuno joj je nejasno otkud sad ta gužva na asfaltu. Bio je "Topside" emotivna i potresna naturalistička drama uz koju se gledatelj mora zapitati gdje je dijete bilo sigurnije i što je uopće za nekoga dom.

IMDB LINK 

Primjedbe