WILDFIRE (2020,GBR) - 6,5/10


 

Iako je nasilje u Sjevernoj Irskoj nakon desetljeća građanskog rata završeno mirovnim sporazumom potpisanim na Veliki petak 1998. godine, mnogi su oni koji i dalje žive s traumama zbog svega što se događalo. U krvavom i bespoštednom građanskom ratu stradali su brojni civili s obje strane, a odmah u uvodnoj sceni filma debitantice Cathy Brady vidimo da je jedan takav događaj s početka devedesetih utjecao na živote glavnih junakinja "Wildfirea". Lauren (Nora - Jane Noone) je žena u tridesetim godinama koja s partnerom Seanom (Martin McCann) živi u gradu odmah uz granicu, a radi u nekakvom ogromnom skladištu.

Jedne noći na njenim vratima iznenada će se pojaviti mlađa sestra Kelly (Nika McGuigan koja je preminula u 33. godini nedugo nakon završetka snimanja filma, a posthumno joj je dodijeljena nagrada za irsku glumicu godine). Ona je godinu dana ranije nestala i nitko nije znao gdje je i što se s njom dogodilo, a od početka nam je jasno da je Kelly u iznimno teškom psihičkom stanju. Njen dolazak u potpuni kaos odvest će život i Lauren i svih oko nje, a s vremenom ćemo shvatiti da se iza svega toga skriva duboka trauma koja posredno korijene vuče u bombaški napad 1992. godine kad su obje bile djevojčice. Tada im je poginuo otac, a koju godinu kasnije pod misterioznim okolnostima umrla im je i majka.

Do kraja ostaje nejasno je li im se mama ubila ili je poginula, a sav taj misterij oko njene smrti dodatno je u cijelom mjestu podgrijao priče da je mama bila luđakinja. Naravno da će Kellyn povratak i njeno iščašeno i ne baš normalno ponašanje samo podgrijati stare priče o ludilu koje se prenosi generacijama, a dok će svi biti za to da se Kelly smjesti u neku instituciju za psihički bolesne, starija sestra odlučit će se boriti za nju. Bio je "Wildfire" film o zemlji koja je i dalje traumatizirana nasiljem i ljudima koji s tim posljedicama žive i danas, ali i stilizirana emotivna i potresna psihološka drama o ne samo i dalje aktualnom kultu nasilja, već i o tome kako se stvari vrlo brzo zaboravljaju.

IMDB LINK 

Primjedbe