BALLAD OF A WHITE COW (2020,IRN) - 7/10


 

Još jedna potresna i šokantna drama o krivnji, savjesti, (ne)moralu i apsurdnom sustavu stiže nam iz Irana. Prikazana je "Balada o bijeloj kravi" na brojnim svjetskim festivalima, osvajao je film koji su zajedno režirali i napisali Maryam Moghadam i Behtash Sanaeeha i mnoge nagrade, a film je to snimljen u tipičnom iranskom realističnom stilu. Da će to biti teške boje jasno nam je već u uvodnoj sceni. Žena je na ulazu u zatvor u okolici Teherana, a nakon što joj čuvar kaže da je vrijeme posjeta završilo, ona ga moli da ga pusti jer će joj muž kasnije tog dana biti pogubljen. Ugođaj je standardno komoran, uz statičnu kameru, bez glazbene podloge, a godinu dana nakon što joj je muž pogubljen za ženu koja se naziva Mina (odglumila ju je korežiserka Moghadam) stiže novi šok - njen muž nije bio kriv za zločin za koji je osuđen.

Neki službenik samo joj hladno kaže - sori stara, malo smo se zajebali. Tip koji je usmrtio čovjeka za čije je ubojstvo Minin muž osuđen i pogubljen je priznao krivnju, njoj pripada točno određena svota kao odšteta od države pošto je to nešto što se očio nije dogodilo prvi put. Naravno da je žena koja radi na traci u mlijekari i ostala je sama s gluhonijemom kćeri u potpunom šoku. No, jasno joj je da je potpuno bespomoćna, a pošto je sada sama i nema muža, stanodavac je izbacuje iz stana jer je očito sramota imati na stanu ženu bez muža. Mini ne olakšava ni obitelj. Brat njenog pokojnog muža je pokušava prisiliti da se sada uda za njega što ona ne želi ni čuti.

Njeni bivši tast i svekrva planiraju preuzeti novac koji će joj pripasti kao odšteta od države, a kada ona odbije bračne ponude svog šogora i ostale ponude obitelji pokojnog muža, prijete da će joj oduzeti skrbništvo nad kćeri. U trenucima kada se čini da Mini nema pomoći, u njenom životu pojavit će se misteriozni dobročinitelj. Sredovječni Reza (Alireza Sanifar), čovjek tužnog izraza lica, očito depresivan i nesretan tip predstavit će se kao prijatelj njenog pokojnog muža i počet će joj pomagati. Prvo će joj dati novac jer je kakti ostao dužan pokojniku, potom će joj pronaći stan, a glavno pitanje ove upečatljive drame bit će - tko je zapravo taj dobri čovjek i zašto sve to radi?

Dobro, gledatelju će puno brže od Mine postati jasno tko je zapravo Reza i koji su njegovi motivi da se pojavi u njezinom životu. Naravno da dobri Reza itekako ima veze s njenim životom, a tajne kao tajne, njima je suđeno da kad - tad budu razotkrivene, no do tada će se ovo dvoje tužnih i slomljenih ljudi već zbližiti. Ono što ih povezuje su i nesreće i tragične sudbine koje su proživjeli, a "Ballad of a White Cow" još jedan je u nizu filmova koji ne samo pomalo na tragu fantastičnog dobitnika Zlatnog medvjeda u Berlinu "There is no Evil" Mohammada Rassulofa propitkuje iranski pravosudni sustav i smrtnu kaznu, već se bavi i temom patrijarhalnog društva u kojem je žena očito nitko i ništa bez muškarca uz sebe.

IMDB LINK 

Primjedbe